ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:48
MENU CLOSE

Κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ζητά η τρόικα

30.11.2012 17:52

Να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ζητά μεταξύ άλλων η τρόικα στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, «ως ένα μέρος της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έγιναν σημαντικές μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες (χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα-σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Το 2010 οι δαπάνες για την άμυνα έφταναν το 2,2% του ΑΕΠ και το 2012 η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στους 27 εταίρους της ΕΕ σε όρους συνολικών αμυντικών δαπανών.
 
Παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με την Κομισιόν- οι στρατιωτικές επιχειρησιακές δαπάνες και οι μισθοί με τις συντάξεις για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να μειωθούν κατά 62% και 41% (οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις), «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εκλογίκευση των αμυντικών δαπανών».
 
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα – πρόταση ότι προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι αμυντικές δαπάνες: «Απαιτείται ωστόσο η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας»!  

Στο μεταξύ κοινή δήλωση έχουν κάνει ο υπεύθυνος τομέα Εθνικής Άμυνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Ντάβρης και ο αναπληρωτής τομέα Μπάμπης Παπασπύρου με την οποία ρωτούν τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, αν έχει συζητήσει το θέμα με την τρόικα και αν συμφωνεί.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50
Exit mobile version