search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:22
MENU CLOSE

Περιβόλια vs οικονομικής και κοινωνικής κρίσης

17.12.2012 22:00
Περιβόλια vs οικονομικής και κοινωνικής κρίσης - Media

Όλο και περισσότεροι δήµοι προχωρούν στη δημιουργία λαχανόκηπων για να βοηθήσουν ευπαθείς οµάδες πολιτών στην κάλυψη βασικών αναγκών

Όλο και περισσότεροι δήµοι προχωρούν στη δημιουργία λαχανόκηπων για να βοηθήσουν ευπαθείς οµάδες πολιτών στην κάλυψη βασικών αναγκών
 
Ρεπορτάζ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ
 
Σε µια περίοδο βαθύτατης κοινωνικής και οικονοµικής κρίσης, οι κινήσεις της πολιτείας που αποπνέουν υγεία και εµπνέουν αισιοδοξία στους πολίτες σπανίζουν. Μήνυµα αισιοδοξίας στέλνουν πρωτοβουλίες δήµων, όπως του Αµαρουσίου και του Αγίου ∆ηµητρίου, που προχώρησαν στη δηµιουργία δηµοτικών λαχανόκηπων, πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Ο ∆ήµος Αµαρουσίου προχώρησε στη δηµιουργία του λαχανόκηπου τον περασµένο Μάρτιο και ήδη, σύµφωνα µε τα αρχικά πλάνα, περισσότερες από 50 οικογένειες καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά και µέσω του µικρού τους περιβολιού έρχονται σε επαφή µε τη φύση, παρόλο που βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας.
 
Ένας από τους πολίτες που καλλιεργούν στον δηµοτικό λαχανόκηπο του Αµαρουσίου είναι και ο κ. Νίκος Παπάζογλου. Σερραίος στην καταγωγή και πρώην αγρότης, γνωρίζει από αγροτικές δουλειές. «Έχω φτιάξει ένα µικρό περιβόλι και καλλιεργώ τα απαραίτητα. Έχω φυτέψει ντοµάτες, µαϊντανό, µπάµιες, λάχανα και µελιτζάνες», µας είπε περιχαρής ο ίδιος. Παράλληλα, την ώρα της επίσκεψης στον λαχανόκηπο διαµόρφωνε τον κάδο της κοµποστοποίησης, από όπου θα εξασφαλίσει το απαραίτητο βιολογικό λίπασµα για τα φυτά του. Όµως δεν τρέφει αυταπάτες, καθώς, όπως ανέφερε: «∆εν περιµένω να λύσω το βιοποριστικό µου πρόβληµα από τον κήπο, αλλά είναι ένας τρόπος να ξεχνιέµαι, να περνάει η ώρα µου και να ασχολούµαι µε τη φύση».
 
Κοινωνική αλληλεγγύη
 
Ο ∆ήµος Αµαρουσίου έχει θέσει σε εφαρµογή ένα φιλόδοξο και πρωτόγνωρο σχέδιο για τα ελληνικά δεδοµένα µε τη δηµιουργία του δηµοτικού λαχανόκηπου. Σήµερα, επτά µήνες µετά τα εγκαίνιά του, αυτό το πρωτοποριακό εγχείρηµα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί µια «πράσινη ανάσα» για τους κατοίκους της περιοχής. Στο γεγονός της διττής φύσης του χώρου, ως τόπου συνεύρεσης της γειτονιάς και ταυτόχρονα ενασχόλησης µε τη φύση, στάθηκε και ο δήµαρχος Αµαρουσίου Γιώργος Πατούλης: «Υπήρχε πολύ µεγάλη ανταπόκριση, καθώς έγιναν περίπου 150 αιτήσεις. Από την πλευρά µας εµείς παρέχουµε στους καλλιεργητές βοήθεια από γεωπόνους, εργαλεία και το απαραίτητο νερό για τον λαχανόκηπο. Στόχος της συγκεκριµένης δράσης είναι να καλυφθούν κάποιες βασικές ανάγκες των συµπολιτών µας και οι µόνες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι να πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια και να παρέχουν το 20% των προϊόντων τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ο δήµος απλώνει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στους πολίτες και τους προσφέρει µια διέξοδο µέσω της οποίας εκπαιδεύονται και έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον». Ενώ, τέλος, δεσμεύτηκε: «Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε άλλες δύο εκτάσεις, ώστε να αποκτήσουν όλες οι γειτονιές το δικό τους κοινωνικό αγρόκτημα».
 
Άγιος Δημήτριος
 
Ο λαχανόκηπος του δήμου εγκαινιάστηκε στα τέλη Οκτωβρίου και ήδη οι 45 πρώτοι «αγρότες» της περιοχής έχουν ξεκινήσει την καλλιέργεια. Η επιλογή έγινε βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων και στον καθένα από τους 45 δημότες αντιστοιχούν 30-40 τετραγωνικά μέτρα γης.
Οι «αγρότες» του Αγίου Δημητρίου θα καλύπτουν με τα προϊόντα που καλλιεργούν στα περιβόλια τους τις ανάγκες της οικογένειάς τους, ενώ θα δίνουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Στόχος του Δήμου Αγ. Δημητρίου, όπως επισημαίνει η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, με την αξιοποίηση της δημοτικής αυτής έκτασης, είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια της κρίσης και η προσφορά μιας εναλλακτικής, γι’ αυτά, διεξόδου. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η δημιουργία κήπων μέσα στο πυκνοδομημένο περιβάλλον της πόλης αποτελεί μια πράσινη παρέμβαση, μια πραγματική όαση, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη. Η δράση αυτή, όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή, συμβάλλει και στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια, δίνοντας ακόμη και κίνητρο σε κάποιους από αυτούς να στρέψουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς τον συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται λοιπόν για μια δράση που διαμορφώνει νησίδες συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία. Μπορεί να φέρει κοντά τους πολίτες που θα ασχοληθούν, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και κουλτούρας, ενώ θα προσφέρει άσκηση, εκτόνωση και δημιουργική απασχόληση σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:21