search
ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 23:39
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές: Η σύσταση Γκρίνμπεργκ στον Μητσοτάκη, η αλαζονεία των υπουργών, ο Βελόπουλος και οι… αγρότες

20.05.2024 10:02
mitsotakis

Μένουν μόλις 20 μέρες για να ανοίξουν οι κάλπες της 9ης Ιουνίου και ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να επισκεφτεί όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας και να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Με βάση τα focus groups  που κάνει η Νέα Δημοκρατία, η τελευταία φουρνιά της εσωτερικής αυτής δημοσκόπησης τελείωσε πριν λίγες μέρες, όλο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει εμφανές ότι από την στιγμή που ο πρωθυπουργός πήρε την κατάσταση των εκλογών πάνω του και άρχισε τις εμφανίσεις και τις περιοδείες έχει αυξηθεί η συσπείρωση των οπαδών του κόμματος και έχει σταματήσει η πτώση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις.

Και ο πολύτιμος σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ σε όλες τις αναλύσεις του επιμένει ότι ο πρωθυπουργός είναι το δυνατό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας προσθέτοντας όμως ότι το δεύτερο δυνατό χαρτί είναι το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Προβολή του κυβερνητικού έργου

Η σύσταση που έχει δώσει τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στους υπουργούς της κυβέρνησης που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα είναι ότι όσοι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία θα το κάνουν στη βάση των πεπραγμένων της κυβερνήσης τα τελευταία χρόνια. Αν δεν τα παρουσιάσετε με πειστικό τρόπο, αν οι ψηφοφόροι σας δεν τα  θυμηθούν, θα προτιμήσουν να απέχουν ή να σας στείλουν το περίφημο μήνυμα λέει στους συνομιλητές του.

Γι’ αυτό και τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας δε στέλνουν μόνο το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας και της ανάγκης η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή πολιτική δύναμη το βράδυ των εκλογών αλλά παρουσιάζουν και τα πεπραγμένα που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα σε διάφορους χρήσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Στις  εσωτερικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η Νέα Δημοκρατία υπάρχουν καλά και  προβληματικά στοιχεία. Ξεκινώντας από τα καλά αυτές δίνουν στο κυβερνών κόμμα μια αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί το 33% που έχει θέσει ως όριο ο πρωθυπουργός. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς  οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες στην εκτίμηση ψήφου δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει μπροστά τον αριθμό τρία.

Αγκάθι η αλαζονεία υπουργών

Την εικόνα που παρουσιάζουν οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις της Πειραιώς συμμερίζονται και πρωτοκλασάτοι υπουργοί, ωστόσο κάποιοι πιο προσγειωμένοι επιλέγουν να κρατούν πιο μικρό καλάθι θεωρώντας πως αυτό μπορεί να συμβεί, δηλαδή η επίτευξη του 33% με συνεχή δουλειά, καθόλου εφησυχασμό και στρατηγική που θα ενισχύσει περισσότερο την συσπείρωση τις τελευταίες 15 μέρες που είναι και οι πιο κρίσιμες στο δρόμο για τις κάλπες. Οι ίδιοι πιο προσγειωμένοι υπουργοί δεν παραλείπουν και ένα ποιοτικό στοιχείο που εμφανίζουν κάποιες απ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις κι αυτό το ποιοτικό στοιχείο έχει να κάνει με την εκτίμηση αρκετών πολιτών ότι υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές σε πολλούς υπουργούς  της κυβέρνησης. Τα ευρήματα αυτά υπάρχουν και σε δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ  γι’ αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης το τελευταίο διάστημα τονίζει συνεχώς το θέμα της κυβερνητικής αλαζονείας ως μία αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.

Η απειλή από τους αγρότες

Ένα επίσης από τα προβληματικά στοιχεία των τελευταίων εσωτερικών δημοσκοπήσεων είναι η όχι και τόσο θετική εικόνα που υπάρχει για τη Νέα Δημοκρατία στην κοινωνική ομάδα των αγροτών.

Τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το πώς χειρίστηκε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης το κομμάτι των επιδοτήσεων και των χρημάτων που έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι αγρότες στα χέρια τους έχει παίξει το ρόλο του.

Άλλωστε το θέμα των αγροτών και της εκλογικής συμπεριφοράς που θα έχουν είχαν θέσει πολλοί βουλευτές κυρίως από τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας στον πρωθυπουργό κατά τις συναντήσεις που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο διψήφιος Βελόπουλος στη βόρεια Ελλάδα

Ο δεύτερος προβληματισμός που υπάρχει αφορά την βόρειο Ελλάδα όπου εκεί τα ποσοστά του Κυριάκου Βελόπουλου εξακολουθούν σε αρκετές περιοχές να είναι διψήφια.

Η αναθέρμανση του «Σκοπιανού» μετά τις εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία είναι για τη Νέα Δημοκρατία δίκοπο μαχαίρι και κάνεις ακόμα δεν ξέρει που θα καταλήξει η μπίλια.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως δεν πρόκειται να κυρώσει τα μνημόνια που είναι συνδεδεμένα με την συμφωνία των Πρεσπών δίνει μια ανάσα στους νεοδημοκράτες βουλευτές των περιοχών αυτών προκειμένου να επικοινωνήσουν με ψηφοφόρους που είχαν απογοητευτεί από την ήπια στάση που είχε η Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι όμως αυτό αρκετό και πόσο θα παίξει ρόλο το γεγονός ότι τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει κυρίαρχο θέμα της δικής τους προεκλογικής ατζέντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ζητώντας εδώ και τώρα την ακύρωση της;         

Αν και όλοι περιμένουν πως αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί το βράδυ της 9 Ιουνίου ωστόσο υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι στην Πειραιώς που εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος ότι ήταν να πάρει από το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών το έχει ήδη κεφαλαιοποιήσει  και δεν πρόκειται να κερδίσει παραπάνω ψήφους από την αναθέρμανση αυτής της ιστορίας.

Πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πάντως ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι η εκλογική συμπεριφορά στην βόρειο Ελλάδα θα παίξει το δικό της ρόλο στο αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής των εκλογών και γι’ αυτό σήμερα θα βρεθεί εκ νέου στην Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει ανακοινώσεις για την λειτουργία του μετρό και των επεκτάσεων του.

Σημαντική θα είναι και η συνάντηση του με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο τώρα που το θέμα της κόντρας με την εκκλησία για το νόμο που αφορά την ισότητα στο γάμο έχει κλείσει.

Το ρίσκο με τον πήχη

Συνομιλητές του πρωθυπουργού πάντως εκτιμούν  ότι ο στόχος που έβαλε δημοσίως  στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένας εφικτός στόχος και πιθανότητα ο πρωθυπουργός να έθεσε ως εκλογικό πήχη το 33% θεωρώντας ότι μπορεί και κάτι παραπάνω να τσιμπήσει η Νέα Δημοκρατία εφόσον υπάρξει η συσπείρωση που ίδιος αναμένει και με δεδομένο ότι οι εναλλακτικές λύσεις ακόμα και σήμερα δεν τραβάνε. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ίδιος θα είναι ενδυναμωμένος και κυρίαρχος. Στην αντίθετη περίπτωση οι μουρμούρες και ο προβληματισμός μετά από αρκετά χρόνια θα ξαναεπιστρέψουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.   

Διαβάστε επίσης

Η επιστολή Mητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια: Να περιορίσουμε την ασύμμετρη δύναμη των πολυεθνικών κολοσσών

ΠΑΣΟΚ: Με την «σημαία» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Ανδρουλάκης – Η εκδήλωση με Σμιτ στην Λάρισα 

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα Κασσελάκη για συνεργασία της Κεντροαριστεράς και εκτεταμένες αλλαγές στο κόμμα το φθινόπωρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 23:32