ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:51
MENU CLOSE

«Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

10.04.2013 15:42

Σκεπτικισμός στην Αθήνα από τη συνολική πρόταση που επέδωσε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση προσεκτικά και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.

Η πρόταση «εκπονήθηκε» από τα Ηνωμένα Έθνη, συνέδραμε ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα ο Τσέχος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στα Σκόπια.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Καθώς Αθήνα και Σκόπια θα εξετάζουν την πρόταση Νίμιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στις 16 Απριλίου, την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησής του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42
Exit mobile version