ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:25
MENU CLOSE

Ο τηλέγραφος ζει και βασιλεύει

17.05.2013 21:00

Τη βικτωριανή εποχή στο Λονδίνο δεν υπήρχαν μέσα επικοινωνίας, όπως τηλέφωνα, ραδιόφωνα, κινηματογράφοι και τηλεοράσεις. Κι όμως, το 1838 ο Σάμιουελ Μορς θα ανακαλύψει την πρώτη τηλεγραφική μηχανή.

Χάκερ υπήρχαν και τον 19ο αιώνα
Ο τηλέγραφος εισήγαγε νέες μορφές κλοπής και εξαπάτησης. Το 1834 δύο αδέρφια, ο Francois και ο Joseph Blanc, θα δωροδοκήσουν τηλεγραφητές για να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ενώ το 1840 ένας άντρας στο Λονδίνο θα λάβει έναν μυστικό κωδικό, που θα φανέρωνε τα αποτελέσματα μιας ιπποδρομίας. Έτσι, αν κάποιος ήθελε να μεταβιβάσει πληροφορίες με ασφάλεια και μυστικότητα, θα επινοούσε τα δικά του μέσα προστασίας. Η ανάπτυξη της κρυπτογραφίας, ο κλάδος που από τότε ασχολείται με την απόκρυψη του περιεχομένου των μηνυμάτων, ήταν αναπόφευκτη. Έτσι, δημιουργήθηκαν και οι πρώτοι χάκερ, που για ιδιοτελείς σκοπούς θα έσπαγαν τους πολύπλοκους αλγορίθμους των τηλεγραφημένων μηνυμάτων.
Το κόστος των τηλεγραφημάτων ήταν πολύ ακριβό. Έτσι οι τηλεγραφητές ξεκίνησαν να επικοινωνούν με μικρές συντομογραφίες. Για παράδειγμα, τα αρχικά «GM» σήμαιναν «Good Morning», ενώ τα «SFD» δήλωναν «Stay For Diner». Ακόμα και για τους αριθμούς χρησιμοποιούσαν συντομογραφίες. Ο αριθμός 1 παρέπεμπε στο «Περίμενε ένα λεπτό», ενώ ο αριθμός 2 υποδήλωνε «Απάντησε αμέσως». Το αποτέλεσμα; H γλώσσα αλλά και ο τρόπος σκέψης δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί από τόπο σε τόπο. Οι ειδικοί σήμερα ισχυρίζονται ότι λόγω του Ίντερνετ και της παγκοσμιοποίησης οι εθνικές γλώσσες θα χαθούν, ενώ οι συντομογραφίες καταστρέφουν τη σκέψη και την ορθογραφία.

Και εγένετο το Reuters
Την εποχή του τηλέγραφου όλοι θα ενημερωθούν για τα σημαντικότερα γεγονότα στον κόσμο, μόλις λίγα λεπτά από τη στιγμή που συνέβησαν. Η ζήτηση για περισσότερες ειδήσεις μεγάλωνε, το ίδιο κι ο ανταγωνισμός των μεγάλων εφημερίδων. Έτσι άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας γιατί ρεπόρτερ δεν υπήρχαν. Αρχικά, το έκαναν οι τηλεγραφητές, ήταν όμως αδύνατο να καταγράφουν τα εισερχόμενα τηλεγραφήματα και ταυτόχρονα να ανακοινώνουν τις ειδήσεις. Έτσι, το 1848 δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά πρακτορεία, το New York Associated Press, ενώ την ίδια περίοδο, ένας Γερμανός, ο Paul Julius van Reuter, θα δημιουργήσει στο Λονδίνο το πρακτορείο Reuters. Πλέον, τα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία μπορούσαν για πρώτη φορά να ελέγχουν από τα κεντρικά γραφεία όλα τα υπόλοιπα.

Παγκόσμιες αγορές και χρόνος
Για τις εταιρείες που ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για τις μακρινές αγορές και τους ανταγωνιστές τους, ο τηλέγραφος έφερε τρομερές αλλαγές στον τρόπο που γινόντουσαν οι αγοραπωλησίες. Οι τιμές των προϊόντων και η ταχύτητα των μεταφορών χάρη στους σιδηρόδρομους ήταν πιο σημαντικές από την τοποθεσία των ίδιων των προϊόντων. Οι χρόνοι διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής αγαθών σταμάτησαν να περιορίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα ακόμα κι ο χρόνος να «επεκταθεί» κατά κάποιο τρόπο. Όπως οι on line αγορές πλέον, που δεν περιορίζονται σχεδόν ποτέ στα ωράρια των καταστημάτων.
Η καλύτερη στιγμή για να κατανοήσουμε τα παλιά αλλά και τα νέα μέσα είναι σήμερα, όπου όλα ακούγονται τόσο οικεία. Λογικό, αφού ακόμα ζούμε στην εποχή την οποία ο Μορς εγκαινίασε λέγοντας: «Αν μεταφέρω ένα μήνυμα σε απόσταση 10 μιλίων χωρίς να σταματήσει, τότε θα το κάνω να πάει σε όλο τον κόσμο».

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:25
Exit mobile version