search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:48
MENU CLOSE

Ο Πόλεμος του «Βράχου»

23.08.2013 21:00
oldphotospod_2208_053_cmyk1377164960.jpg

Για να μην ξεχνιόμαστε σχετικά με τις ιστορικές, εθνικές εχθρότητες μέσα στην «ενωμένη», κατά τα άλλα, Ευρώπη:

Για να μην ξεχνιόμαστε σχετικά με τις ιστορικές, εθνικές εχθρότητες μέσα στην «ενωμένη», κατά τα άλλα, Ευρώπη:
Είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διπλωματική κρίση που σοβεί μεταξύ Λονδίνου και Μαδρίτης για τον βράχο του Γιβραλτάρ – μία από τις τελευταίες εναπομένουσες κτήσεις της Βρετανίας στον «δρόμο προς τις Ινδίες», από τον καιρό που «κυβερνούσε τα κύματα» ως αποικιακή αυτοκρατορία. Ενδεικτική δε της σοβαρότητάς της έντασης αυτής είναι η αυτοπρόσωπη εμπλοκή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ρόλο διαμεσολαβητή προς τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.
Άμεσο αποτέλεσμα της μεσολάβησης ήταν η αναγγελία από πλευράς Βρυξελλών, τη Δευτέρα, για επείγουσα σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (fact-finding mission) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο, οι αξιωματούχοι θα βρίσκονται στα σύνορα Ισπανίας – Γιβραλτάρ. Σκοπός τους είναι να εξακριβωθεί εάν όντως οι ισπανικές αρχές εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα για την ελεύθερη μετακίνηση εντός Ε.Ε.
Την ίδια μέρα, ωστόσο, κατέπλεε στο λιμάνι του Γιβραλτάρ η βρετανική φρεγάτα Westminster, μαζί με δύο μικρότερα πλοία συνοδείας. Επιχειρώντας να τηρήσει τα προσχήματα, η βρετανική πλευρά «υπενθύμισε» ότι το ταξίδι της φρεγάτας ήταν από πριν προγραμματισμένο, με ρότα προς τη Μεσόγειο και μετά τον Περσικό Κόλπο, στους τρέχοντες σχεδιασμούς ανάπτυξης πολεμικών πλοίων για εκτέλεση κοινών ασκήσεων με διαφόρους συμμάχους.

Επίδικο η αλιεία
Η ισπανοβρετανική διπλωματική δυσαρέσκεια – και ακολούθως ένταση – κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με καταλύτη τον ισπανικό αλιευτικό στόλο του Ατλαντικού. Οι Ισπανοί ψαράδες ανακάλυψαν προσφάτως ότι η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ έχει ποντίσει δεκάδες τσιμεντένια μπλόκα (70 συνολικά) στα βόρεια των ακτών, κοντά στο αεροδρόμιο του «Βράχου», για να δημιουργηθεί τεχνητός ύφαλος. Αμέσως η Μαδρίτη κατηγόρησε το Γιβραλτάρ ότι ενήργησε «χωρίς την απαραίτητη έγκριση» σε «ύδατα τα οποία δεν του ανήκουν».
Εδώ να σημειώσουμε ότι μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ εκκρεμεί διένεξη εντοπιζόμενη κυρίως στα δικαιώματα αλιείας. Και οι δύο πλευρές διεκδικούν θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά του «Βράχου» και επανειλημμένα έχουν αλληλοκατηγορηθεί για παράνομες εισόδους σε αλληλοδιεκδικούμενες θαλάσσιες περιοχές.
Οι Ισπανοί ψαράδες, που υποστηρίζουν ότι ο τεχνητός ύφαλος τούς εμποδίζει να ψαρεύουν στην περιοχή (την οποία η Μαδρίτη θεωρεί «δικά της νερά»), έθεσαν επίσης θέμα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το τσιμέντο του τεχνητού υφάλου. Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε το Γιβραλτάρ υποστηρίζοντας πως, αντίθετα, ο ύφαλος θα δημιουργήσει βαθμιαία νέο περιβάλλον για τη θαλάσσια ζωή, που έχει απειληθεί από την υπεραλίευση, βοηθώντας την αύξησή της. Ωστόσο, την Κυριακή, οι Ισπανοί διαδήλωσαν με τα ψαροκάικά τους κοντά στον τεχνητό ύφαλο.
Πιο πριν, όμως, η Μαδρίτη είχε διατάξει τις τελωνειακές αρχές στη μεθόριο με το Γιβραλτάρ να εκτελούν λεπτομερείς ελέγχους στα οχήματα που μπαινοβγαίνουν στον «Βράχο», ενώ προανήγγειλε και την επιβολή τελών εισόδου αξίας 50 ευρώ. Στις διαμαρτυρίες του Λονδίνου για τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων που σχηματίστηκαν αμέσως, απάντησε ότι με αυτό τον τρόπο σκοπεύει να εμποδίσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ναρκωτικών, αλλά και το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.
Η κυβέρνηση Κάμερον κατηγόρησε τότε την κυβέρνηση Ραχόι ότι παραβιάζει τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την ελεύθερη μετακίνηση και ότι οι ισπανικές ενέργειες «ενέχουν πολιτικές βλέψεις». Παρεμπιπτόντως, η Βρετανία και το Γιβραλτάρ βρίσκονται εκτός Συνθήκης Σένγκεν.

Κινδυνεύει ο macaca
 
Στον Βράχο ζουν οι μοναδικές άγριες μαϊμούδες επί ευρωπαϊκού εδάφους, κάτι μικρόσωμα πρωτεύοντα του είδους macaca sylvanus. Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ αρέσκονται να λένε στους ξένους πως όταν εξαφανιστεί και ο τελευταίος εκπρόσωπος αυτού του όντως απειλούμενου είδους μακάκων, τότε θα φύγουν και οι Βρετανοί από τον Βράχο. Με δημοψήφισμα το 2002, οι ίδιοι έχουν αποφασίσει ότι αποτελούν ακόμα υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:48