ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:21
MENU CLOSE

Μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή

05.03.2014 22:00

Στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης του Γιόαχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ άλλων η απότιση φόρου τιμής του Γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας στα 92 θύματα του ολοκαυτώματος των Λυγκιάδων.


Χρίστος Παππάς, επιζών και δάσκαλος του χωριού, με τη γυναίκα του και τον πατέρα Χολέβα

Σε άλλες περιπτώσεις βρήκε τις σωστές λέ­ξεις για να χαρακτηρίσει αδικίες και εγκλήματα. Βέβαια, το θέμα δεν είναι μόνο δικό μας: η δια­φθορά είναι και ελληνικό βάσανο. Είδαμε κι έναν Έλληνα πρώην υπουργό Άμυνας με χειροπέδες μπροστά τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Επί­σης μάθαμε πως μερικοί πήραν τεράστιες μίζες προκειμένου να αγοράσει η Ελλάδα άρματα μά­χης και υποβρύχια από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία. Από αυτήν την άποψη, ελπίζω να εκφράσει ο Γερμανός πρόεδρος μηνύματα Ει­ρήνης και συμφιλίωσης: Ο κόσμος των πολέ­μων που ζούμε, τα έχει μεγάλη ανάγκη».
 
Πάγιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων οι Επανορθώσεις
 
«Μια συγγνώμη δεν φθάνει» λέει ένα παλιό σουξέ της λαϊκής Αθήνας. Σαφώς ο Γερμανός πρόεδρος της Δη­μοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκε­ψης, δεν έχει υπ’ όψιν του τον… Γι­ώργο Μαζωνάκη.
 
Αντίθετα, γνωρίζει πολύ καλά τόσο τις θηριωδίες των ναζί στην κατοχική Ελλάδα, την τριετία 1941-44, καθώς επίσης και το πάγιο αίτημα των συγ­γενών των θυμάτων για τις Επανορ­θώσεις.
 
Τηρώντας δε απαρέγκλιτα τη στάση των μεταπολεμικών γερμανικών κυ­βερνήσεων ο Γκάουκ αρκείται σε συ­γκινητικές δηλώσεις περί «αναγνώρι­σης των ευθυνών και ταπεινής συγ­γνώμης» του γερμανικού λαού, για τα εγκλήματα των ναζί. Αρνείται όμως πεισματικά να ανα­φερθεί στο «καυτό ζήτημα» των πο­λεμικών αποζημιώσεων, δηλώνοντας «αναρμόδιος».
 
Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυ­βέρνηση και κατ’ επέκταση η ελληνι­κή κοινωνία δεν πρέπει να προσδοκά τίποτε από την επίσκεψη του Γερμα­νού Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως αναρμόδιος για όλα τα «ακαν­θώδη» ζητήματα, όπως π.χ. την εμπλοκή γερμανικών πολυεθνικών εταιρειών στο πάρτι της διαφθοράς που στήθηκε στην Ελλάδα τις δεκα­ετίες του 1990 και του 2000 και το γερμανικής εμπνεύσεως μνημόνιο, που έχουν οδηγήσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο χειρότερο ση­μείο των τελευταίων είκοσι – τριάντα ετών, ο Γερμανός πρόεδρος το πολύ-πολύ να γονατίσει μπροστά στο μνημείο των 92 κατοίκων του χωριού Λυγκιάδες Ιωαννίνων, που σφαγιά­στηκαν από τους ναζί στις 3 Οκτω­βρίου 1943 ζητώντας συγγνώμη για τα εγκλήματα των προγόνων του. Πολλοί πάντως είναι υποστηρικτές της άποψης πως ο Γκάουκ καλό θα ήταν να μην επιχειρήσει να μιμηθεί τον Βίλι Μπραντ το 1970 στη Βαρ­σοβία. Όταν εκείνος ο μέγιστος Γερ­μανός πολιτικός έπεσε στα γόνατα μπροστά στο Μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τα ναζιστι­κά εγκλήματα.
 
Άλλες εποχές όμως και, κυρίως, άλλα μεγέθη!

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:16
Exit mobile version