ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:45
MENU CLOSE

«Μαχαίρι» ως 50% στη χρηματοδότηση των κομμάτων-Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

23.03.2014 15:47

Περικοπές στη χρηματοδότηση κομμάτων έως 50% όπως  και αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών τους, προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής»,  την περίοδο 2009 – 2010 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα ήταν στα 55 εκατ. ευρώ. Έπειτα από διαδοχικές μειώσεις την τελευταία τριετία, έφθασε το 2013 τα 20 εκατομμύρια ευρώ και  πλέον συζητείται νέα μείωση.

Η σχετική πρωτοβουλία συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Τετάρτη και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Με το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο θα ενισχύεται και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με πρόνοιες που παραπέμπουν στο «αμερικανικό μοντέλο».

Τα κόμματα θα είναι υποχρεωμένα να δημοσιοποιούν τις πηγές χρηματοδότησής τους, όταν είναι ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει και μηχανισμός ελέγχου των δαπανών τους. Επίσης, θα διαμορφωθεί «κώδικας δεοντολογίας» για υπουργούς και βουλευτές, ενώ θα ενισχυθούν ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, θέση που κατέχει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των κομμάτων, προωθείται:

Ο έλεγχος να μη γίνεται πλέον από την ίδια τη Βουλή, αλλά από σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην είναι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία.

Τα κόμματα θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.

Οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα θα είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Την αντίθεση του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχεδιασμούς να πληγούν οι πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά «διαβάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια περί μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Τα κόμματα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, πρέπει να εκφράζουν τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και όχι να αποτελούν παραμάγαζα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Σε πλήρη αντίθεση με μια λογική όπου τα μίντια και το κεφάλαιο θα καθορίζουν τις δυνατότητες προβολής ενός κόμματος, η διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας. 

Όπως τονίζεται «σε αυτό το πλαίσιο, η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία τους».

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:44
Exit mobile version