search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:41
MENU CLOSE

O Α.Γεωργιάδης επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση

06.05.2014 17:06
O Α.Γεωργιάδης επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση - Media

Υπό την απειλή της τρόϊκας και τον κίνδυνο νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης παρουσίασε εσπευσμένα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την τροπολογία για την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.  

 
Υπό την απειλή της τρόϊκας και τον κίνδυνο νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης παρουσίασε εσπευσμένα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την τροπολογία για την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.  
 
«Τα στοιχεία ανησύχησαν και την Τρόικα» τόνισε χαρακτηριστικά. Εξήγησε μάλιστα ότι το πλαφόν επανέρχεται επειδή την Παρασκευή έλαβε τα αποτελέσματα για τη δαπάνη του Απριλίου που ήταν πάνω από το στόχο και «προσομοιάζουν στην εποχή πριν επιβληθεί το πλαφόν». Δεν είναι τυχαίο ότι μίλησε για «έκτακτο θέμα».  
 
Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η τροπολογία, όπως είπε, θα πρέπει να αυξήσουμε το ύψος του clowback (είναι χρήματα που ουσιαστικά επιστρέφονται στο δημόσιο από τις φαρμακευτικές εταιρείες) και να υλοποιηθούν δύο μέτρα που έχει συμφωνήσει προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπουν:
 
– Οριζόντια μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%
– και νέα μείωση της τιμής των γεννοσήμων φαρμάκων, που θα έχει επίπτωση στη λειτουργία της αγοράς.
       
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων που συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή απόφαση αναστολής του μέτρου της συνταγογράφησης αφενός λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα του και αφετέρου επειδή δεν ελήφθη μέριμνα για συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία και όχι την επιγραφή του φαρμάκου.
 
Η τροπολογία έχει ως εξής:
 
«Με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, στόχοι συνταγογράφησης φαρμάκων, περιορισμοί, και κάθε αναγκαίο μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού. Με όμοια απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί και τα μέτρα να μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και το μείγμα αυτών, την γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease. Με απόφαση του υπουργού Υγείας προσδιορίζονται επίσης επιπρόσθετα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εξαιρέσεων από τις άνω ρυθμίσεις, συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών, φαρμάκων, μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών και επίσης καθορίζεται ο τρόπος ενσωμάτωσης των άνω ρυθμίσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μεθοδολογία ελέγχου καθώς και κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους».
 
Εν τω μεταξύ, ο κ. Γεωργιάδης δέχτηκε κριτική από τον προκάτοχο του στο υπουργείο Υγείας, βουλευτή της ΝΔ Μ. Σαλμά, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στον σημερινό υπουργό. Ο πρώην υπουργός είπε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης αύξησε την τιμή σε 165 φάρμακα και ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα από 20,4% σε 24%. Επιπλέον, τόνισε ότι η μεγάλη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης συνέβη το 2012 κατά 1 δις και το 2013 κατά 0,5 δις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δις ευρώ το 2009, έγινε 3,9 δις τον Δεκέμβριο του 2012, όμως στην πράξη ήταν 4,2 δις αν εξαιρεθεί το rebate, ενώ εκείνος την παρέδωσε τον Δεκέμβριο του 2013 στα 2,9 δις (δηλαδή μειωμένη κατά 1 δις). Υπογράμμισε ακόμη ότι εκείνος παρέδωσε στον Αδ. Γεωργιάδη δαπάνη 190 εκατ. το Μάιο και 194 εκατ. τον Ιούνιο του 2013, που σημαίνει ότι είχαμε πιάσει από νωρίς το στόχο που ήταν στα 190 εκατ. το μήνα.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 2,530 δις, με συνολική εξοικονόμηση 3 δις ευρώ. Για το 2014 ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 2 δις ευρώ (δηλαδή μείωση άνω του 20%). Για να επιτευχθεί ο στόχος, συνέχισε, έχουν ληφθεί ήδη σειρά μέτρων π.χ. ΗΔΙΚΑ, μείωση τιμών, αλλαγή τρόπου ασφαλιστικής αποζημίωσης με μεγαλύτερη συμμετοχή του ασφαλισμένου αν δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:39