ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:16
MENU CLOSE

Ουκρανία: Επιμένουν στα δημοψηφίσματα οι αυτονομιστές

08.05.2014 12:57

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας απέρριψαν την έκκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναβληθεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τους την Κυριακή, μετέδωσαν ουκρανικά και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το δημοψήφισμα «θα γίνει την 11η Μαΐου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ντονέτσκ. «Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Σλαβιάνσκ την 11η Μαΐου», είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο η Στέλλα Χορόσεβα, εκπρόσωπος του αυτοανακηρυγμένου δημάρχου της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών.
 
Συνεχίζει το Κίεβο τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις
 
Η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία «θα συνεχισθεί», είτε αποφασίσουν είτε όχι να αναβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Αντριι Παρούμπιι.
 
«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχισθεί, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις (για το δημοψήφισμα) των ανατρεπτικών ή τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Ντονέτσκ», δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.
 
Στη Μόσχα, η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι, εάν το Κίεβο δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί τον στρατό κατά του λαού, η Ουκρανία απειλείται από πολιτική ρήξη.
 
«Αν η Ουκρανία διαλυθεί, το Κίεβο και οι δυτικοί του πάτρονες θα φέρουν την πλήρη και απόλυτη ευθύνη», δήλωσε η Ματβιένκο.

«Παράθυρο» εκτόνωσης μετά από τις δηλώσεις Πούτιν

Το Κίεβο χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και «συμμορίτες» τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν πλέον τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι διαδραματίζει οποιονδήποτε ρόλο στην εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας πως οι ρωσόφωνοι υπερασπίζονται απλώς τα δικαιώματά τους από τις επιθέσεις εκ μέρους της φιλοδυτικής κυβέρνησης.

Ωστόσο οι χθεσινές δηλώσεις του Πούτιν μπορεί να σηματοδοτούν μια χαλάρωση της στάσης του. Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους αυτονομιστές να αναβάλουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου και ανακοίνωσε πως αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως περιμένει αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τα σύνορα με την Ουκρανία.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:13
Exit mobile version