ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:59
MENU CLOSE

Εσωκομματικές κόντρες για το γήπεδο της ΑΕΚ

04.06.2014 21:00

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο εσω­τερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ, ύστερα από τη συμφωνία του κόμματος στην κατασκευή του γηπέδου υπό όρους, σε συνάντηση με την πλευρά Μελισσανίδη την περασμένη εβδομάδα.

Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και η δη­μοτική παράταξη από την οποία αναδείχθη­κε ο νέος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλ­κηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, καθώς και στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, εκδή­λωσαν την αντίθεσή τους με τη συμφωνία που ανακοίνωσε το κόμμα, στον βαθμό που αυτή, μεταξύ άλλων, προβλέπει την παρα­χώρηση στρεμμάτων του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας και ανταλλαγή τους με άλλη έκταση η οποία θα δενδροφυτευτεί.
Αποστάσεις από την επίσημη γραμμή πή­ρε και ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, θέτοντας το ζήτημα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και της χρηματοδότη­σης από την Περιφέρεια που είχε εγκρίνει ο προηγούμενος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, με την «καυτή πατάτα» να περνάει πλέον στα χέρια της Ρένας Δούρου.

Η συζήτηση συνεχιζόταν χθες σε νέα συ­νεδρίαση της Π.Γ., με την ηγεσία να προ­σπαθεί να λύσει τον γρίφο πώς δεν θα κάνει πίσω και δεν θα εκφραστεί αρνητικά για το γήπεδο, χωρίς ταυτόχρονα να στείλει μήνυ­μα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανοιχτός» απέναντι σε συμφέροντα. Μέχρι χθες το μεσημέρι ήταν ακόμη ερώτημα το τι θα πράξει, αν δεν γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που προτίθε­ται να καταθέσει με τους παραπάνω όρους.

Όμως, ακόμη κι αν οι τροπολογίες του περάσουν, η απόφασή του να ψηφίσει το άρθρο 81 θα του γυρίσει μπούμερανγκ στο άμεσο μέλλον, επισήμαναν στο «Ποντίκι» επιστήμονες που γνωρίζουν καλά τα περι­βαλλοντικά ζητήματα.

Όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε φάουλ αρχής και… ολκής, αφού αποδέχεται ότι η Βουλή μπορεί να κάνει αποχαρακτηρισμούς δα­σών και δασικών εκτάσεων. Και αναρωτιού­νται τι θα κάνει ο εάν το επόμενο διάστημα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα αποχαρακτηρίζει δάσος προκειμένου να ικανοποιηθούν επιχειρηματικές ή άλλες ανάγκες. Με τι μούτρα, λένε, θα επικαλε­στεί τότε το Σύνταγμα και τη νομοθεσία πε­ρί δασών;

Γι’ αυτό άλλωστε ο έμπειρος στα περι­βαλλοντικά ζητήματα βουλευτής Βαγγέ­λης Αποστόλου διαφώνησε με την επίσημη στάση του κόμματος και ζήτησε να ακο­λουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, αφού σε πε­ρίπτωση προσφυγής η ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ θα κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ, όπως είχε συμβεί και το 2002. Επιστήμονες υποστήριξαν στο «Π» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μια επικίνδυνη διγλωσ­σία, αφού δεν μπορεί να δέχεται την κατα­πάτηση του Συντάγματος στο άρθρο 81 και να βγαίνει στα κάγκελα της νομιμότητας για το άρθρο 82, το οποίο θα καταψηφίσει. Να σημειωθεί ότι με το άρθρο αυτό δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης έως και του 5% της επιφάνειας άλσους ή πάρκου για τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσε­ων ή τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται μόνο οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, όχι όμως για παράδειγμα και ο Δήμος Νέας Φι­λαδέλφειας. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει, εκτός από τα έξι στρέμματα που παίρνει τώρα από το άλ­σος, ακόμα 18!

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15
Exit mobile version