ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:35
MENU CLOSE

Οι τιμές πάνε... πετώντας

17.09.2014 21:00

Τα ολιγοπώλια, τα μονοπώλια, τα καρτέλ των πολυεθνικών, το ΔΝΤ, καθώς και η ύπαρξη εμποδίων σε τομείς της αγοράς όπως το λιανεμπόριο, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση και τη δια­τήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.
 

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει τον νέο ΦΠΑ, ο οποίος θα τε­θεί και σε ισχύ από τις αρχές του 2015.
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αυξή­σεις στα τρόφιμα, αλλά το γεγονός ότι με την κατάργηση των μειωμένων συντελε­στών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα, νερό και ιατρικές υπηρε­σίες θα αυξηθεί το κόστος ζωής και θα μει­ωθεί η αγοραστική ικανότητα του μέσου κα­ταναλωτή.
 
Την ίδια ώρα, οι τιμές των τροφίμων αυ­ξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, την ακρίβεια αυτή, σε έκθεσή του για την εξέ­λιξη των τιμών το 2013, το υπουργείο Ανά­πτυξης την απέδωσε στην απουσία αγροτι­κής πολιτικής σε ό,τι αφορά το κόστος πα­ραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που κρατήθηκε ψηλά, αλλά και στην ατολμία προώθησης των διαρθρωτι­κών αλλαγών στην αγορά.
 
Έτσι, με βάση στοιχεία των μεγάλων εται­ρειών (καλύπτουν το 70% της αγοράς) που προμηθεύουν τα σούπερ-μάρκετ, το 1ο εξάμηνο παρατηρήθηκαν οι παρακάτω ανατιμήσεις: γαλακτοκομικά 3%-4%, ρύζια 3%-5,5%, μακαρόνια 4%-4,5%, αναψυκτικά 1%-2%, είδη οικιακής χρήσης 1%-3%.
 
Επίσης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε ανατιμήσεις στα ζαχαρώδη 2%-4,5% και στα τρόφιμα 2,5%-6%.
 
Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνι­κής Στατιστικής Αρχής, που αντλεί στοιχεία από τις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες επιχει­ρήσεις λιανικής, οι τιμές των βασικών προϊ­όντων έχουν αυξηθεί σωρευτικά 6,3% κατά μέσον όρο την περίοδο 2008-2014.
 
Ανατιμήσεις
 
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη ζάχαρη (21,53%) και στα αυγά (19,05%), ακολουθούν το ρύζι (13,85%), οι σοκολάτες και τα προϊόντα σοκολάτας (10,86%), τα αναψυκτικά (9,96%), ο καφές (6,94%) και το ψωμί (6,76%), ενώ μόνη άξια λόγου μείωση τιμής είναι αυτή στο ελαιόλαδο (8,39%).
 
Τέλος, τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξη­ση τιμών στα καθαριστικά 3%-5%.
Για τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να πα­ρατηρήσουμε ότι οι ανατιμήσεις αφορούν τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτριών εταιρειών και όχι τις τιμές ραφιών των σούπερ μάρκετ, μια και ο καθορισμός της τελι­κής τιμής του ραφιού επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους.
 
Είναι, ωστόσο, ενδεικτικός της επικείμε­νης ανοδικής τάσης των τιμών στα τρόφιμα. Στα δεδομένα αυτά για την επικείμενη άνο­δο της τιμής των τροφίμων στο β’ εξάμηνο, θα πρέπει να προστεθεί η ετήσια αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 10% και των φαρ­μάκων κατά 25% το α’ επτάμηνο του 2014.
 
Φέτος, η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,6% όταν το α’ εξάμηνο είχε κάμψη ΑΕΠ κα­τά 0,6%. Αυτό σημαίνει πως στο β’ εξάμηνο πρέπει να πετύχει αύξηση ΑΕΠ κατά 1,2% για να πιάσει τον ετήσιο στόχο της. Ακόμη κι αν το πετύχει όμως – πράγμα απίθανο με την αρνητική ευρωπαϊκή συγκυρία – θα πρόκει­ται για μία ανάκαμψη που δεν θα έχει καμία θετική επίδραση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, αφού ρεύμα, φάρμακα και τρόφιμα θα συνεχίσουν να αποψιλώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Και έχεις και τον Γιακουμάτο να κάνει πλά­κα και να λέει: «Οι νοικοκυρές να κοιτούν τα φθηνά, να μην έχουν το κεφάλι ψηλά σαν το παγώνι».

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:30
Exit mobile version