search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:23
MENU CLOSE

Στη… σούβλα τα νοικοκυριά: Ασυγκράτητες οι τιμές ενόψει Πάσχα – Πρωταθλητές τα… αβγά 

25.04.2024 13:24
super market ypan tropologia – new

Το τέρας του πληθωρισμού τροφίμων φαίνεται να καταπίνει τους προϋπολογισμούς των Ελλήνων, ενώ την ίδια ώρα τα μέτρα της κυβέρνησης μοιάζουν ανίκανα να συγκρατήσουν το τσουνάμι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα!

Ήδη τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα του Ευρωβαρόμετρου είναι κόλαφος για την Ελλάδα… δείχνουν μείωση του βιοτικού επιπέδου για το 74% των κατοίκων της χώρας. Παράλληλα τα πρόστιμα που μοίρασε η ΔΙΜΕΑ συνολικού ύψους 1,48 εκατ. ευρώ, σε 11 επιχειρήσεις-πολυκαταστήματα για παραπλανητικές εκπτώσεις φάνηκαν περισσότερο  ως αντιπερισπασμός στην ανέχεια των πολιτών!

Εν όψει δε της Πασχαλινής περιόδου οι τιμές των προϊόντων σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή – Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος έχουν πάρει την ανιούσα αφού μεσοσταθμικά το Πάσχα θα πληρώσουμε 6% ακριβότερα από πέρυσι, ενώ οι ανατιμήσεις μπορεί να φτάσουν το 10% ανάλογα με την ποιότητα και την επιλογή των προϊόντων.

Πρωταθλητές μάλιστα στις ανατιμήσεις είναι τα αβγά, αφού στην Ελλάδα τα πλήρωνε 6,1% ακριβότερα από την Ευρωζώνη οπου κατα μέσο όρο έχουν αυξηθεί κατα  0,1%.

Για το λάδι ούτε λόγος… Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν ο δεύτερος υψηλότερος με 67,2% που είναι 2η υψηλότερη τιμή από το 2005 όταν και άρχισαν να γίνονται τέτοιου είδους μετρήσεις. Μόνο στην Ισπανία ήταν ψηλότερος με 70% ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι στο 51,5%.

Τα φρούτα τον Μάρτιο έτρεχαν με πληθωρισμό 12,5% σχεδόν τριπλάσια τιμή από το κοινοτικό 4,9%. ήμασταν στη χειρότερη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη, με τον δεύτερο χειρότερο να είναι πολύ μακριά από εμάς. Συγκεκριμένα, είχαμε σχεδόν τριπλάσια τιμή (12,5%) σε σχέση με της Ευρώπης (4,9%), και μάλιστα ήταν αυξημένος σε σχέση με του Φεβρουαρίου (12,2%).

Στα ύψη είναι και ο πληθωρισμός μας στα ψάρια και τα θαλασσινά, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει, με 5,7%, την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να είσαι στο 2,2%

Όσο για τα λαχανικά οι αυξήσεις έφθασαν το ( 4%) , ενώ στην Ευρωζώνη έπεφτε στο ( -4,3%). Μόνο οι Ιρλανδοί μας ξεπέρασαν με αυξήσεις 6,8%.

Τελος επισημαίνεται οτι και τα αμνοεριφια στην Ελλάδα είχαν τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό με 4,8% έναντι 3,2% της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Από 1 Μαΐου ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Άντληση 3 δισ. ευρώ μέσω 30ετούς ομολόγου – «Άκόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών» λέει ο Χατζηδάκης

ΔΥΠΑ: Μπαίνει το «μπόνους» των 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50