ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:47
MENU CLOSE

Τρόφιμα από τρισδιάστατους εκτυπωτές

06.11.2014 09:54

Θα τυπώνουν άραγε την τροφή τους στο μέλλον οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες αποστολές σε μέρη όπου η εύρεση τροφίμων είναι εξαιρετικά δύσκολη; 

Δεν είναι λίγες οι φορές που το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ προωθείται σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, σε μέρη όπου η πρόσβαση σε τροφή είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτόν τον λόγο ο αμερικανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο της εκτύπωσης των ειδών σίτισης με τους τρισδιάστατους εκτυπωτές που τα τελευταία χρόνια τελειοποιούνται όλο και περισσότερο.

Μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, ο Λόρεν Ολέκσικ, επικεφαλής της ομάδας του στρατού που διενεργεί τα εν λόγω πειράματα, επισήμανε «όραμά μας είναι η εκτύπωση τροφής για τους στρατιώτες, είτε με τη μορφή σκόνης είτε σε ρευστή μορφή. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκτυπώσουμε τρόφιμα».

Ουσιαστικά, υπογράμμισε ο Ολέκσικ, η τροφή αυτή θα έχει τη μορφή «μπάρας», όπως είναι οι μπάρες των δημητριακών που κυκλοφορούν σε όλες τις αγορές του κόσμου σήμερα ή ακόμα και οι πλάκες σοκολάτας. Ωστόσο, θα υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά: ότι αυτές οι μπάρες του μέλλοντος θα είναι προϊόντα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Από ψάρι ή μοσχάρι

«Πρόκειται για συνθετικά γεύματα, τα οποία, όμως, θα προέρχονται από πραγματικό μοσχάρι ή ψάρι ή οποιαδήποτε άλλη πρώτη ύλη της αρεσκείας μας» πρόσθεσε ο Ολέκσικ. Στην έρευνα για τις εκτυπωμένες τροφές συμμετέχει και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) αλλά και η NASA.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:47
Exit mobile version