ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:13
MENU CLOSE

«Κλέφτης ο Γιούνκερ», υποστηρίζει το Bloomberg

10.11.2014 18:26

Το Bloomberg, με άρθρο του, χαρακτηρίζει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «κλέφτη» και του ζητά να φύγει από την προεδρία της Κομισιόν. Η πρωτοφανής αυτή ευθεία επίθεση, βασίζεται στις αποκαλύψεις των LuxLeaks, σύμφωνα με τις οποίες «έκλεβε» από τις άλλες χώρες για να ωφελήσει τη δική του.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα των κανόνων τραπεζικού απορρήτου ελβετικού τύπου και πλάνα φοροαποφυγής με τις ευλογίες της κυβέρνησης που βοήθησαν την προσέλκυση τόσο μεγάλου κεφαλαίου, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου είναι η δεύτεροι πλουσιότερο παγκοσμίως μετά τους κατοίκους του Κατάρ.
 
Οι φορολογικές συμφωνίες, που περιγράφονται σε έγγραφα που διέρρευσαν και επεξεργάστηκαν από το International Consortium of Investigative Journalists, φέρεται ότι επέτρεπαν σε πολυεθνικές, από την Apple έως την Deutsche Bank, να μειώνουν τις φορολογικές τους απαιτήσεις επί των κερδών που σημείωναν σε άλλες χώρες. Ο εφαρμοζόμενος φορολογικός συντελεστής του Λουξεμβούργου ήταν μόλις 0,25%. Η χώρα στην οποία τα χρήματα δημιουργήθηκαν δεν λάμβανε τίποτα.
 
Πάντως, ο ίδιος ο Γιούνκερ δηλώνει… ψύχραιμος.  Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα δώσει απαντήσεις για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε: «Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε στη σύνοδο κορυφής της G20, είτε κάποια άλλη στιγμή».
 

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:12
Exit mobile version