ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:38
MENU CLOSE

Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης Ελλάδα και Κύπρος - Τι είπε για ΑΟΖ, Grexit, τρόικα και Ρωσία

02.02.2015 11:54

Την σημασία της διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. 

Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών:
  
Για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία
 
Στο ερώτημα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την κυπριακή Δημοκρατία ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά». Η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε, έχει διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών ωστόσο δεν θέλει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές. «Πιστεύω» τόνισε, ότι «ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Όταν θέλεις να κάνεις μια τομή, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή. Και η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς: Είναι τομή και συνέχεια, διεκδίκηση με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
 
Ακολούθως τόνισε ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, επομένως, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. 
 
Για Grexit
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» στις δηλώσεις στήριξης του διεθνή παράγοντα (δηλώσεις Ομπάμα) λέγοντας «πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα και εγώ ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα που θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο, μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη».

Σημείωσε πως σήμερα «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος» με τη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό να μαστίζουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι είναι αναγκαία μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ατζέντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Επιπλέον επισήμανε τη σημασία της θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρώπη λέγοντας ότι αν και επιβαρυμένες από την κρίση οι δύο χώρες συνιστούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και όσοι δεν το κατανοούν και κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς «πολύ σύντομα θα διαψευστούν». Χρειάζεται τόνισε, σύνεση , αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. 
 
Για κατάργηση της τρόικα
 
Σχετικά με την προοπτική κατάργησης της τρόικας ο έλληνας πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία εξέλιξη», και  στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, είπε πως «θα είναι μια πολύ καλή αρχή, ένα σημαντικό, θεσμικό, θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη». Μάλιστα ο πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε λέγοντας πως «κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, ιδιαίτερα νομιμοποιημένη, κάτι το οποίο φαίνεται να ασπάζονται αρκετές χώρες σήμερα, θα είναι προς όφελος ασφαλώς και της Κύπρου, ιδιαίτερα θα έλεγα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα». 
 
Για δάνειο από Ρωσία και κυρώσεις
 
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους και με τους δανειστές μας και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άλλη σκέψη στο τραπέζι». «Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά: Στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας».
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία σημείωσε τη διάθεση συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να υπάρξει αναγκαία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. «Η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο, δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς» είπε.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:32
Exit mobile version