ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:45
MENU CLOSE

Ένστολοι δουλέμποροι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1866
28-05-2015
30.05.2015 03:00

Kύκλωμα στο Λιμενικό και την Αστυνομία

«Καιρός να μπει ο καθένας στη θέση του και να αποδοθούν οι ανάλογες κυρώσεις σε όποιον ευθύνεται για τη δράση του κυκλώματος που κηλιδώνει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού». 
 
Με αυτά τα λόγια ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολίασε στο «Ποντίκι» τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αποκάλυψη της δράσης της αδίστακτης συμμορίας που δρούσε τα τρία τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στους «κόλπους» της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, διευκολύνοντας και παρέχοντας κάλυψη στα κυκλώματα των δουλεμπόρων.
 
Στις ενενήντα σελίδες της δικογραφίας, που βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου, αποκαλύπτεται με κάθε λεπτομέρεια η δράση του κυκλώματος δουλεμπόρων, στο οποίο συμμετείχαν επίορκοι αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών, στελέχη της ΕΥΠ και του Λιμενικού.
 
Στη δικογραφία μάλιστα περιλαμβάνονται διάλογοι – «φωτιά» υψηλόβαθμου αξιωματικού με ιδιώτη, ο οποίος εμφανιζόταν να έχει κομματικές διασυνδέσεις, ώστε σε «θέσεις – κλειδιά» να τοποθετούνται αξιωματικοί που ήλεγχε το κύκλωμα.
 
«Συνωμοσία»
 
Αστυνομικός: «Άκου τι πρέπει να γίνει, να μείνει οπωσδήποτε ο Π. και να φύγει ο Λ., ξέρω τι σου λέω εγώ και γιατί. Έτσι να το κανονίσεις και οπωσδήποτε να έρθει ο Γ. διευθυντής στο Αλλοδαπών. Αυτό πρέπει να το ρυθμίσεις».
 
Ιδιώτης: «Φυσικά και θα το ρυθμίσω, αφού έχω φίλους».
 
Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι σε συνομιλία που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. το ίδιο πρόσωπο ισχυρίζεται ότι μπορεί να διώξει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον Γιάννη Πανούση!
 
Αυτή η αναφορά στο πρόσωπό του προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έκανε λόγο για «συνωμοσία κατά της κυβέρνησης και του δημοκρατικού πολιτεύματος».
 
Και ενώ ο «κοριός» έχει καταγράψει συνομιλίες του ιδιώτη με τον επίορκο αστυνομικό, εκείνος στην κατάθεσή του έκανε τον ανήξερο:
 
«Το ενδιαφέρον μου για τους αλλοδαπούς ήταν για ανθρωπιστικούς λόγους. Μάλιστα τους έδινα και δουλειά στην κατασκευαστική μου εταιρεία. Τον αστυνομικό του Αλλοδαπών Κ. δεν τον γνωρίζω, έχω δει την υπογραφή του μόνο σε ένα χαρτί απέλασης αλλοδαπού», φέρεται να υποστήριξε – μεταξύ άλλων – στην κατάθεσή του ενώπιον των αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
 
Ο επίορκος αστυνομικός ήταν επί χρόνια στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και από εκεί προσέφερε τις «καλές υπηρεσίες» του στα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Φυσικά, με το αζημίωτο…
 
Μάλιστα πρώην διοικητής της ίδιας υπηρεσίας, ο οποίος αποστρατεύτηκε πρόσφατα, κατέθεσε τον λόγο για τον οποίο ο αστυνομικός παρέμενε στη θέση του.
 
«Το υψηλόβαθμο στέλεχος μου έλεγε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσω στη θέση του τον Κ. ή ‘‘χοντρό’’, όπως τον αποκαλούσε, γιατί ήταν καλό και τίμιο παιδί που ξέρει πολύ καλά το θέμα των μεταναστών, αλλά και την καλή λειτουργία της υπηρεσίας του Αλλοδαπών».
 
Ύστερα από έρευνα που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψαν τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος για να απελευθερώνουν παράνομους μετανάστες, πάντα με το αζημίωτο. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι βασική προϋπόθεση για την αποφυλάκιση του κρατούμενου και τη χορήγηση εξάμηνης άδειας παραμονής, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε κατά κόρον για όσους μετανάστες κρατούνταν στα κέντρα κράτησης, πέραν του προβλεπόμενου χρονικού ορίου, ήταν η δήλωση μόνιμης κατοικίας από τον μετανάστη και η υποχρέωσή του να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο οικείο αστυνομικό τμήμα.
 
Όπως όμως διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο μετανάστης δήλωνε άλλη διεύθυνση στην αίτηση αποφυλάκισης και άλλη στο υπηρεσιακό σημείωμα, διαφορετική για μόνιμη κατοικία. Και τελικά απλώς εξαφανιζόταν.
 
Μάλιστα αλλοδαπή που είχε απευθυνθεί στο κύκλωμα είχε δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας: «Ομόνοια, κοντά πλατεία Ομόνοια».
 
Ύποπτος και επιτελάρχης…
 
Πέρα από τους δύο αστυνομικούς, οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με το διαβιβαστικό των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ., να είχαν ενεργό ρόλο στο κύκλωμα, στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα ανώτατου στελέχους του Σώματος, ο οποίος είχε περάσει από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ως αστυνομικός διευθυντής και σήμερα βρίσκεται σε επιτελική θέση στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
 
Η κατηγορία που τον βαρύνει είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο κτήριο της Πέτρου Ράλλη είχε ενημερωθεί για τη δράση των δύο επίορκων αξιωματικών, αλλά δεν έπραξε τα δέοντα, ώστε να «σπάσει το απόστημα, που επί χρόνια μόλυνε το Σώμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Π» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
 
Στο Λιμενικό τα «γρανάζια»
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη έρευνα των διωκτικών αρχών και παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην πορεία από ανθρώπους σε υψηλόβαθμες θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ., που προσπάθησαν είτε να διακόψουν είτε να αποπροσανατολίσουν τους αδιάφθορους του Εσωτερικών Υποθέσεων, τη σοβαρότερη εμπλοκή στο κύκλωμα των δουλεμπόρων φέρονται να έχουν νυν και πρώην αξιωματικοί του Λιμενικού.
 
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπέχουν σοβαρότατη ευθύνη για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, τον Ιανουάριο του 2014, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Ανάμεσά τους μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά.
 
Εν τω μεταξύ η εμπλοκή στην υπόθεση ενός ιδιώτη, ο οποίος εμφανίζεται να είναι πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να λειτουργούσε ως ο ενδιάμεσος των διεθνών δουλεμπορικών κυκλωμάτων στη Ελλάδα, προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.
 
Με παρέμβασή του ο τομεάρχης της Ν.Δ. σε θέματα Δημόσιας Ασφάλειας και πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Δημήτρης Κυριαζίδης τόνισε ότι «η εμπλοκή πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος, λαθρομετανάστευσης, λαθρεμπορίου τσιγάρων και άλλων παράνομων ενεργειών, εγείρει τεράστιο ζήτημα εθνικής ασφάλειας της χώρας».
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version