search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:14
MENU CLOSE

«Ανοίγματα» Τσίπρα – Συναντήσεις με Θεοδωράκη, Γεννηματά, Ντόρα

16.06.2015 08:50
«Ανοίγματα» Τσίπρα - Συναντήσεις με Θεοδωράκη, Γεννηματά, Ντόρα - Media

Με φόντο το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μαξίμου τους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη Ντόρα Μπακογιάννη,

 

Με φόντο το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μαξίμου τους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη Ντόρα Μπακογιάννη,

 

Πρώτη συνάντηση ήταν αυτή με τον Σταύρο Θεοδωράκη,  η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

 

«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία και δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση είναι για την χώρα. Διότι το κρίσιμο είναι να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος δηλαδή να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία που σε έξι μήνες θα μας δώσει τα ίδια» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού.Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και έξω, «αλλά η μεγάλη δυσκολία είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνομιλητή, αλλά με πολλούς διαφορετικούς». Είπε ακόμα ότι «η μεγάλη αντίφαση είναι η παρουσία του IMF το οποίο ζητάει σκληρά μέτρα, αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους, και οι άλλλοι διαλέγουν τα σκληρά μέτρα και αφήνουν την αναδιάρθρωση». «Θέλουν α λα καρτ να έχουν το IMF μαζί τους», συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό όλα τα σενάρια που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές-εταίρους, τονίζοντας ότι του εξήγησε πως εάν φέρει στη Βουλή συμφωνία με τους εταίρους που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη, το Ποτάμι θα την ψηφίσει.

Δεν πρέπει να παίζει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος, αντέτεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Να μην επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας «τον δεξιό δρόμο προς το Κούγκι, αλλά τον αριστερό δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας» συμπλήρωσε, ενω μίλησε για σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

«Και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολοι, αλλά η ρήξη σημαίνει καταστροφή, σημαίνει τον αφανισμό του λαού» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός τού είπε πως «υπάρχουν ακόμη δύο ή τρεις κινήσεις για να κάνει» η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το περιεχόμενό τους.

Σε ό,τι αφορά την ψήφιση της συμφωνίας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το βάρος της συμφωνίας πρέπει να το σηκώσουν ο πρωθυπουργός και η Βουλή. Υπάρχουν δυνάμεις που θα στηρίξουν, υπάρχει η κρίσιμη μάζα βουλευτών που θα παραμερίσει κομματικές ταυτότητες».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι με την τακτική της κυβέρνησης χάνονται φίλοι και συμμάχοι στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι έχει χαθεί χρόνος, καθώς υπήρχαν ευκαιρίες για να επιτευχθεί συμφωνία.

 

 

Στη συνέχεια o πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

 

«Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η ευθύνη βαραίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο την κυβέρνηση, αφορά την πορεία της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία ευχήθηκε ό,τι καλύτερο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρξει μια προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη στον κόσμο και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν τη διαφορετικότητά τους ως προς αυτό. «Και στο θέμα της Ελλάδας νομίζω ότι κρίνεται και το θέμα της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει αποφάσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση της σαρανταπεντάλεπτης συνάντησης.

«Είναι μία κρίσιμη ώρα που απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, συνεννόηση, έναν νέο πατριωτισμό και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης συμβάλλει σ’ αυτό» ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να τολμήσει γιατί «η καθυστέρηση κοστίζει ακριβά και όλες οι πλευρές έχουν τις ευθύνες τους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις γυναίκες και τη νέα γενιά. Οδηγεί σε συνολική φτωχοποίηση και απομόνωση».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία που θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε νέα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.

Επίσης, η κ. Γεννηματά έθεσε εκ νέου στον κ. Τσίπρα το ζήτημα της συγκρότησης της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ από το 2012. «Έστω και τώρα, να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική συμφωνία. Πριν να είναι πολύ αργά» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενη στις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά είπε ότι «ήταν δύσκολο να κινητοποιήσεις ανθρώπους προβλήματισμένους, πικραμένους, αλλά τελικά ήρθαν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, αγωνιούσαν και το εξέφρασαν». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πάντοτε η δημοκρατική διαδικασία είναι διέξοδος και κινητοποιεί τον κόσμο, με την κ. Γεννηματά να συμπληρώνει ότι είναι και μέθοδος ανασυγκρότησης και πως το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση έγινε, προσθέτοντας ότι 53.000 άνθρωποι ήρθαν και ψήφισαν σε δύσκολες συνθήκες.

«Και είναι ελπιδοφόρο και ευθύνη για μένα» τόνισε η κ. Γεννηματά.

 

 

Ακολούθησεί η συνάντηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Εξερχόμενη του μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι είχαν μια μακρά συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά και ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει.

«Έχουμε υποχρέωση όλοι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός είναι ο στόχος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση εντός ευρώ. Αυτή την εντολή τη γνωρίζουμε όλοι και αυτή την εντολή πρέπει να εκτελέσουμε», τόνισε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34