search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:08
MENU CLOSE

O Κάλχας, η Πυθία και οι δημοσκόποι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1881
10-09-2015
10.09.2015 03:00
sp1009agiasmos1.jpg

Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές η εικόνα προεκλογικού ντέρμπι παραμένει, ενώ οι δη­μοσκοπήσεις, που αποτελούν ίσως το μοναδικό εργαλείο ανάλυσης αυτήν την περίοδο, δεν εμφανίζουν – παρά τις διαφοροποιήσεις τους – κάποιον από τους δύο «με­γάλους» με σαφές προβάδισμα. Όλοι οι παρατηρητές προσπαθούν να μαντέψουν την «έκπληξη», που συνήθως εμφανίζεται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά δημοσκοπικά τίποτε τέτοιο δεν προκύπτει, πλην ίσως της διαφαινόμενης εισόδου της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή.

Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές η εικόνα προεκλογικού ντέρμπι παραμένει, ενώ οι δη­μοσκοπήσεις, που αποτελούν ίσως το μοναδικό εργαλείο ανάλυσης αυτήν την περίοδο, δεν εμφανίζουν – παρά τις διαφοροποιήσεις τους – κάποιον από τους δύο «με­γάλους» με σαφές προβάδισμα. Όλοι οι παρατηρητές προσπαθούν να μαντέψουν την «έκπληξη», που συνήθως εμφανίζεται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά δημοσκοπικά τίποτε τέτοιο δεν προκύπτει, πλην ίσως της διαφαινόμενης εισόδου της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή.

Παρατηρώντας τις δημο­σκοπήσεις της εταιρείας Pulse RC, με την οποία συνεργάζονται και το «Ποντίκι» και η ιστοσελίδα του, μπο­ρούμε να σημειώσουμε τα εξής, λαμβάνοντας ως βάση την Πρόθεση Ψή­φου στην έρευνα που παρουσίασε την Τρίτη το βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι Action24 – και βεβαίως εν αναμονή της επόμενης έρευνας της εταιρείας για topontiki.gr.

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα 0,5% (26,5% – 26%), έχει υπέρ του την παράσταση νίκης με δι­αφορά 10% (48% – 38%), έχει τον Τσίπρα με μικρό προβάδισμα έναντι του Μεϊμαράκη στην «καταλληλότητα για την πρωθυπουργία» (35% – 33%), ενώ η χαμηλή του συσπείρωση (54%) του δίνει περιθώριο, αν αυξηθεί – όπως αναμένεται – την επόμενη εβδομάδα η πόλωση, να αντλήσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις και να διατηρήσει ή να αυξήσει το μικρό προβάδισμά του.

Η Ν.Δ., σε απόσταση αναπνο­ής από τον ΣΥΡΙΖΑ (και με ελαφρύ προβάδισμα σε μερικές έρευνες), φαίνεται να αγγίζει την οροφή της συσπείρωσής της (77%). Παρ’ ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσι­στων (8%) προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. επιχειρεί να τους προσεγ­γίσει, αλλά σαφώς τη χωρίζει μεγα­λύτερη απόσταση.

Στην τρίτη θέση φαίνεται να στα­θεροποιείται η Χρυσή Αυγή (6,5%), αλλά δεν μπορεί να αισθάνεται βέ­βαιη καθώς πολύ κοντά της υπάρ­χουν άλλα τρία κόμματα σε απόστα­ση από 0,5% έως 1,5%. Τέταρτο έως αυτήν τη στιγμή είναι το ΠΑΣΟΚ (6%), το οποίο δίνει μάχη ταυτοχρό- νως με τη Χ.Α. για την τρίτη θέση και με το ΚΚΕ (5,5%) για την τέταρτη. Σε απόσταση αναπνοής το Ποτάμι (5%) και όλα δείχνουν ότι αυτή η τετράδα θα δώσει σκληρή μάχη αυτές τις τε­λευταίες δέκα ημέρες – με αρχή το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ – για την τελική κατάταξη.

Ένα κεφάλαιο… μόνη της είναι η Λαϊκή Ενότητα (3,5%), η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει το συντριπτικό μέρος του ποσο­στού της από τον ΣΥΡΙΖΑ (7% της δύναμής του στις εκλογές του Ιανουαρίου ή 2,54% του εκλογικού σώματος). Δεδομένης της κύριας απεύθυνσής της στη λαϊκή βάση του ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου, είναι ερώτημα το αν θα αντέξει την πό­λωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., την «πολιορκία» του ΚΚΕ και αν η ΛΑΕ εν τέλει θα καταφέρει να πολωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να του αποσπάσει περαιτέρω κέρδη.

Οι ΑΝΕΛΛ (2%) φαίνεται ότι δυ­σκολεύονται πολύ να περάσουν τον πήχη του 3%, αλλά ας μην προτρέ­χουμε, αφού ανάλογη δημοσκοπική εικόνα εμφάνιζε το κόμμα αυτό και στις προηγούμενες εκλογές.

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων (3,5%) δείχνει ότι ίσως αποτελέσει τη μίνι έκπληξη αυτών των εκλογών εισερχόμενη στη Βουλή.

Οι αναποφάσιστοι

Στη μάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. το ζητούμενο – προκειμένου να προσελκυστούν οι αναποφά­σιστοι – είναι το «θετικό» σενάριο για την επόμενη μέρα. Το μνημό­νιο είναι δεδομένο, τα δύο κόμμα­τα υπόσχονται ότι θα το εφαρμό­σουν, ενώ παράλληλα επιχειρούν να πείσουν ότι θα διεκδικήσουν από το κουαρτέτο των ελεγκτών την εφαρμογή ενός «παράλληλου προ­γράμματος» ή κάποιων βελτιώσε­ων ώστε να αμβλυνθούν οι οξύτατες κοινωνικές επιπτώσεις από το νέο επώδυνο για την κοινωνία «πα­κέτο».

Σε δεύτερο επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ επι­χειρεί να αποφύγει τα σενάρια πε­ρί «μεγάλου» κυβερνητικού συνα­σπισμού τραβώντας διαχωριστική γραμμή με τη Ν.Δ. και επικαλούμε­νος ολόκληρο το μεταπολιτευτικό κυβερνητικό παρελθόν της.

Καθώς η Ν.Δ., από την πλευρά της, θεωρεί ότι προσφέρει εγγύηση πολιτικής σταθερότητας με την προπαγάνδιση της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, ο Μεϊμαράκης έφτασε στο σημείο να αποποιηθεί ακόμη και τη θέση του πρωθυπουργού αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι να θολώνει κάπως το στίγμα ισχύος που επιχειρεί να εκπέμψει, αφού έτσι δημιουργείται αβεβαιό­τητα για το πρόσωπο του πρωθυ­πουργού σε ένα τέτοιο σχήμα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse πάντως είναι οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα αν προτιμούν μια κυβέρνηση με επικε­φαλής το πρώτο κόμμα και συμμε­τοχή ενός ή δύο μικρότερων κομμά­των ή μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. (μεγάλος συνασπι­σμός) μαζί με όποιο άλλο κόμμα επι­θυμεί. Το ερώτημα αυτό μετατράπηκε σε μέτρο… αυτοπεποίθησης των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων:

– Στο σύνολο των ερωτηθέντων, η κυβέρνηση χωρίς συμμετοχή του δεύτερου κόμματος συγκεντρώνει 44%, ενώ η κυβέρνηση με συμμε­τοχή και των δύο πρώτων το 39%.

– Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση χωρίς συμμετοχή του δεύτερου κόμματος συγκεντρώ­νει 62%, ποσοστό που δηλώνει και αποδοχή της γραμμής Τσίπρα περί μη συνεργασίας με τη Ν.Δ., αλλά και την αισιοδοξία τους ότι ο ΣΥΡΙ­ΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και θα επιλέξει τους συμμάχους του.

– Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αντιστρόφως, η κυβέρνηση με συμμετοχή και των δύο πρώτων κομμάτων (μεγάλος συνασπισμός) συγκεντρώνει 63%, ποσοστό που δηλώνει και αποδοχή της γραμμής Μεϊμαράκη, αλλά και ανασφάλεια για τη νίκη του κόμματός τους. Ο μεγάλος συνασπισμός φαίνεται να αποτελεί τη μόνη βέβαιη οδό για τη συμμετοχή του κόμματός τους στην εξουσία.

Βεβαίως όλα αυτά δεν είναι πα­ρά ενδείξεις βασισμένες σε δημο­σκοπικά στοιχεία. Όσο μάλιστα η εικόνα παραμένει θολή σε όλα τα μέτωπα, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Συνεπώς, με (νέα) αφετηρία την επόμενη έρευνα της Pulse για topontiki.gr και πολύ σο­βαρό ενδιάμεσο σταθμό το ντιμπέ­ιτ μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη τη Δευτέρα, ενδέχεται την επόμενη εβδομάδα η εικόνα να είναι αρκε­τά ευκρινέστερη. Έως τότε… υπο­μονή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:07