ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:14
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές»

21.09.2015 07:59

Αυτές οι εκλογές απέδειξαν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί.

«Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung. «Πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για μια εύκολη λύση εξόδου από την κρίση χρέους», προσθέτει.

Αυτές οι εκλογές απέδειξαν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί.

«Έπειτα από αυτή την Κυριακή έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να ανοικοδομηθεί η χώρα, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική», καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

«Οι Έλληνες προσέφεραν μια δεύτερη θητεία στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει», τονίζει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche.

Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που υπογράφει ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και παρόλα αυτά επανεκλέγεται.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αρκετά προβλήματα μπροστά του. Οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας αναμένουν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό τα συμφωνηθέντα και ο Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι παίρνει σοβαρά υπόψη του τις δεσμεύσεις του.

«Οι διεθνείς πιστωτές πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα (…) Αν ο Τσίπρας δεν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού των πιστωτών θα μπορούσε να τεθεί γρήγορα και πάλι στο τραπέζι ένα grexit. Η αξιοπιστία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρας ενδέχεται να δοκιμαστεί πιο γρήγορα απ’ όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος», καταλήγει το περιοδικό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θριάμβευσε στις εκλογές, όμως οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν του αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία: Τώρα δεν χρειάζεται να επιθυμεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί στη χώρα του», τονίζει το περιοδικό Spiegel.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί πλέον να βάλει τη δική του υπογραφή στις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά το περιοδικό, το οποίο προσθέτει ότι ο Τσίπρας μπορεί να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που διαθέτει και να αποδείξει ότι παρά τις απαιτήσεις των πιστωτών επιλέγει ο ίδιος την πολιτική που ακολουθεί.

«Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση (…) Όσο πιο πραγματιστής εμφανιστεί ο Τσίπρας τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να κερδίσει υποχωρήσεις από τους εταίρους του», σημειώνει το Spiegel.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:06
Exit mobile version