ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:15
MENU CLOSE

Δ. Εσδράς: Στην Τουρκία το μαχαίρι και το πεπόνι

05.03.2016 13:15

Ο επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστών, Δανιήλ Εσδράς, μίλησε αποκλειστικά στο «Ποντίκι» από την εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και του Ιδρύματος Αντενάουερ. 

Το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος επισήμανε μιλώντας στο Ποντίκι ο Δανιήλ Εσδρας, επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και του Ιδρύματος Αντενάουερ.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης o Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο συντονιστής της μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας, Gerald Knaus.

Στην ομιλία του ο κ. Εσδράς τόνισε πως κατά τη δική του άποψη ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακοπούν οι ροές είναι η οριστική λήξη του πολέμου στη Συρία, καθώς όσο η κατάσταση εκεί είναι αβέβαιη τόσο οι πολίτες θα βρίσκουν τρόπους για να φεύγουν και να κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Τα όπλα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών είναι τρία, ανέφερε: Καταρχάς, η επιτυχής επανεγκατάσταση τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης μετά από τις σχετικές συμφωνίες, η ουσιαστική επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία και τέλος, η απευθείας μεταφορά τους σε χώρες εκτός της Ευρώπης, όπως π.χ. τον Καναδά.

Ακόμη ένα μέτρο ανακοπής των ροών που πρότεινε o επικεφαλής του ΔΟΜ αφορά στην Τουρκία και είναι η επαναφορά της κάρτας βίζα για τις χώρες του Μάγκρεμπ. Όπως υποστήριξε, με την υπάρχουσα κατάσταση υπάρχουν κάτοικοι από τη βόρεια Αφρική οι οποίοι προτιμούν να φτάσουν πρώτα στην Τουρκία και μετά, μέσω της «βαλκανικής οδού», στην Ευρώπη επειδή ακριβώς φτάνουν τόσο άκοπα στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εκτίμηση του, η επαναφορά της κάρτας βίζα θα ανέκοπτε σημαντικά αυτές τις μετακινήσεις.

Όσο αφορά στο Ελληνικό κράτος και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί δήλωσε πως πρέπει να γίνει μέριμνα για δημιουργία θέσεων σωστής περίθαλψης και υποδοχής όσων προσφύγων θα παραμένουν στη χώρα μας μετά τις ανωτέρω κινήσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης σχολίασε: όταν ξεκίνησε στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πριν από 30 χρόνια, οι τότε πρόσφυγες ήταν από τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, τις ίδιες χώρες που πλέον προχωρούν σε κλείσιμο συνόρων και καταδικάζουν την Ελλάδα για τις αντιδράσεις της στο προσφυγικό.

Στο τελευταίο σας σχόλιο αναφέρατε πως, όταν ξεκινήσατε στο Ελληνικό Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, οι τότε πρόσφυγες είναι τώρα οι χώρες οι οποίες κλείνουν τα σύνορα.

Ακούστηκε μελοδραματικό, το ξέρω αλλά ο Επίτροπος μου είπε καλά έκανες και το είπες γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια Ευρωπαϊκή λύση να δοθεί στο ζήτημα;

Θεωρώ ότι είναι καλό αυτές οι χώρες να καταλάβουν πως δεν μπορούν μόνο να παίρνουν από την Ευρώπη αλλά πρέπει και να δίνουν. Δεν είναι λογικό μόνο να παίρνουν τα χρήματα από τις Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και μετά να αγνοούν τις επιταγές της Ε.Ε. όταν διαφωνούν με αυτές.

Θεωρείτε ότι με τα τελευταία μέτρα, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ακτοφυλακή και με την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προσφυγικές ροές;

Εάν γίνουν όλα αυτά, θα υπάρξει. Αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Δηλαδή το ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλακεί ακόμα, περιμένουν όλοι τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για να ξεκινήσουν όλα. Εγώ θεωρώ πολύ ουσιαστική την Τουρκία με την έννοια ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Πράγματι δέχεται ένα μεγάλο βάρος. Δυόμιση εκατομμύρια πρόσφυγες δεν είναι λίγοι. Το μεγάλο λάθος είναι ότι αυτές οι χώρες, δηλαδή η Τουρκία, η Ιορδανία και η Συρία θα έπρεπε να έχουν ενισχυθεί μέχρι πριν από τρία χρόνια, ώστε να μπορούν να έχουν ετοιμάσει τις κατάλληλες υποδομές και εγκαταστάσεις για την υποδοχή τόσων προσφύγων και τη σωστή τους διαβίωση μετά την υποδοχή τους.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:15
Exit mobile version