ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:08
MENU CLOSE

H μόδα «συναντά» την τεχνολογία στο μουσείο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης

30.05.2016 07:31

Καθώς τα χρόνια περνάνε η τεχνολογία ολοένα και περισσότερο εισχωρεί στον χώρο της μόδας. Το φαινόμενο της εποχής πλέον είναι η «γρήγορη» μόδα κι αυτό φαίνεται πως υιοθετούν και οι μεγάλες βιομηχανίες στον χώρο της ένδυσης, όπως η Ζάρα και η H&M, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή τις τάσεις της μόδας σε προσιτές τιμές.

Καθώς τα χρόνια περνάνε η τεχνολογία ολοένα και περισσότερο εισχωρεί στον χώρο της μόδας. Το φαινόμενο της εποχής πλέον είναι η «γρήγορη» μόδα κι αυτό φαίνεται πως υιοθετούν και οι μεγάλες βιομηχανίες στον χώρο της ένδυσης, όπως η Ζάρα και η H&M, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή τις τάσεις της μόδας σε προσιτές τιμές. Έτσι η υψηλή ραπτική αργά αλλά σταθερά γίνεται ένα με την εμπορικότητα και οι σχεδιαστές μόδας θα πρέπει να βρουν πλέον νέες τεχνικές αν θέλουν να επιζήσουν στην βιομηχανία της μόδας.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ) εγκαινίασε μία νέα έκθεση σε συνεργασία με το Costume Institute, που έχει τίτλο Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο σημείο επαφής της μόδας με την τεχνολογία.

«Η μόδα και η τεχνολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, περισσότερο τώρα από ποτέ», τόνισε ο Τόμας Κάμπελ, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του ΜΕΤ. «Τα χειροποίητα και τα κατασκευασμένα ρούχα από μηχανές συχνά παρουσιάζονται ως ανταγωνιστές, όμως πλέον είναι ισότιμα στο χώρο της μόδας».

Αλλά το μουσείο Lehman Wing, που χρησιμοποιείται συχνά για εκθέσεις μόδας, δεν ήταν πλέον ο ιδανικός χώρος για να παρουσιαστούν τα 170 και πλέον ρούχα της έκθεσης, καθώς δεν έχει τον κατάλληλο φωτισμό για την ανάδειξη των εκθεμάτων. Έτσι ο επιμελητής της έκθεσης Άντριου Μπόλτον ανέθεσε στον Σοέι Σιγκεμάτσου της ΟΜΑ, σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού του ΜΕΤ να σχεδιάσουν έναν νέο εκθεσιακό χώρο που να είναι αντιπροσωπευτικός της έκθεσης Manus x Machina και θα αποτυπώνει την αισθητική και την ατμόσφαιρά της.

Ο Σιγκεμάτσου εγκατέστησε μέσα στο μουσείο έναν ημιδιαφανή θόλο που έρχεται σε αντίθεση με τα τούβλα και τις πέτρες του κτιρίου δημιουργώντας μία εικαστική παρέμβαση στο χώρο του Lehman Wing που ονομάστηκε «Ghost Cathedral», απεικονίζοντας το κτίριο μέσα από το κτίριο και μετατρέποντας το Lehman Wing σαν ένα μεγάλο κουκούλι που αγκαλιάζει την έκθεση.

Στο επίκεντρο του θόλου ένα νυφικό υψηλής ραπτικής του Καρλ Λάγκερφελντ για τον οίκο Chanel.

Η έκθεση που άνοιξε για το κοινό στις 5 Μαΐου θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου φιλοξενώντας δημιουργίες των μεγαλύτερων οίκων μόδας μεταξύ των οποίων, Cristobal Balenciaga, Christian Dior, Stefano Gabbana, Hubert de Givenchy, Helmut Lang, Yves Saint Laurent, Yohji Yamamoto, και Marc Jacobs.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version