ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:30
MENU CLOSE

Όταν η Ελένη Βλάχου έγραφε για την Ολυμπιάδα του 1936...

06.08.2016 12:47

 

«ΗΜΕΡΑ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΦΥΛΗΣ! Οι Ολυμπιακοί αγώνες άρχισαν σήμερα το πρωί με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά αγωνίσματα, με τον δρόμο 100 μέτρων. […] Το είδωλον όμως της γαλαρίας στα 100 μέτρα είναι ο περίφημος Τζέσσε Οουενς (φωτογραφία), ο θαυμάσιος μαύρος Αμερικανός αθλητής, ο «ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου». […] Εις τους προκριματικούς το πρωί, ο Οουενς, τρέχοντας ελαφρά και ελεύθερα, ισοφάρισε την παγκόσμια επίδοσι τερματίζοντας με 10 και 3/10 και το απόγευμα την κατέρριψε, κάμνοντας 10 και 2/10 […]. Δεύτερος νικητής θεωρείται ότι θα έλθη ο άλλος Αμερικανός μαύρος Μετκάλφ […]. Ολη η.. 
σημερινή ημέρα ήταν ημέρα θριάμβου διά την μαύρην φυλή, και αμφιβάλλω αν αυτό πρέπει να ευχαριστή και πολύ τους μανιώδεις για την αγνήν Αριανήν (sic) φυλήν Γερμανούς. […].

 ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ DEUTSCHENLAND ÜBER ALLES:  […] Γι’ αυτήν την έναρξιν των Ολυμπιακών αγώνων, ποτέ δεν φαντάσθηκα ότι μπορούσε να είναι τόσο θαυμασία, τόσο μεγαλοπρεπής, τόσο συγκινητική. […] Η τελετή άρχισε στις 4 ακριβώς με την είσοδο του Χίτλερ […]. Το Στάδιον ολόκληρο, […] για τρία ολόκληρα λεπτά, ήταν μια παμμέγιστη φωνή, μια εκκωφαντική βοή, ένα ατελείωτο «Χάιλ Χίτλερ!» […] Ηταν στιγμές αληθινής, βαθειάς συγκινήσεως, ομαδικού ενθουσιασμού. Ολοι μαζύ τραγουδούσαμε τον Εθνικό Γερμανικό Υμνο […].

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ!  […] Εξαιρετικός ενθουσιασμός υπεδέχθη την γαλλική ομάδα, ιδίως όταν είδαν τους Γάλλους αθλητάς να χαιρετούν τον Φύρερ Χιτλερικά, πράγμα που δεν κάναν όλες οι ομάδες. […] Οι Αμερικανοί […] χαιρέτησαν τον Φύρερ βγάζοντας τα ψαθάκια τους και κρατώντας τα στην καρδιά τους».

– από τη στήλη της Καθημερινής 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

Πηγή: zoornalistas.gr
 

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:30
Exit mobile version