ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:07
MENU CLOSE

Διεθνής Αμνηστία: «Υποκριτές οι Ευρωπαίοι και η πίεση τους απέναντι στην Ελλάδα για το Δουβλίνο και τους πρόσφυγες»

09.12.2016 13:49

 

«Φαίνεται ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι δρόμοι για τους πρόσφυγες οδηγούν στην Ελλάδα. Είναι εξωφρενικά υποκριτικό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για τις άθλιες συνθήκες, ενώ ο υπερπληθυσμός και το ανασφαλές κλίμα που επικρατούν στα ελληνικά νησιά, προκαλούνται ως επί το πλείστον από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και επιδεινώνονται από την έλλειψη αλληλεγγύης που δείχνουν άλλες χώρες της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων», επισημαίνει στην ανακοίνωση η Ιβέρνα Μακ Γκόυαν, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

«Οι συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά είναι ο υπερπληθυσμός, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη ζεστού νερού, η βία και οι υποκινούμενες από μίσος επιθέσεις. Ενώ έχουμε εδώ και πολύ καιρό ζητήσει τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, η αναγκαστική παραμονή των προσφύγων στα νησιά, έτσι ώστε να επιστρέφονται στην Τουρκία, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει η Τουρκία στη “Συμφωνία”, είναι απάνθρωπη. Πρέπει αμέσως η πίεση προς την Ελλάδα να ελαττωθεί και όχι να αυξηθεί», προθέτει η κ. Μακ Γκούαν.

Η Διεθνής Αμνηστία, προκειμένου να μειωθεί η πίεση προς την Ελλάδα, προτείνει, οι αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται επειγόντως από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες και να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09
Exit mobile version