ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:26
MENU CLOSE

« Όχι στην ολική φτώχεια» - Ψεύτικη η προσδοκία ότι η ανάκαμψη θα βάλει τέλος στις θυσίες του λαού, λέει το ΚΚΕ

07.01.2017 04:00

 

Οι μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνουν ότι τα “ματωμένα” πλεονάσματα, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, στηρίζονται πάνω στη φοροληστεία και τη χρεοκοπία των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών, τη στιγμή που το κεφάλαιο όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο, αλλά κι ενισχύεται ακόμη περισσότερο», αναφέρει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει ο Περισσός, η κυβέρνηση «μεθοδεύει μαζί με τους θεσμούς την επέκταση των πλεονασμάτων και του αυτόματου “κόφτη” στο διηνεκές. Μια ακόμη απόδειξη ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα θεωρούν υπέρτατο “εθνικό στόχο”, θα είναι για τα κέρδη των λίγων, με μόνιμα μέτρα σε βάρος των πολλών».

Μπροστά στα νέα βάρη που φέρνει το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ο λαός έχει μια επιλογή, τονίζει το ΚΚΕ: «Να μην αποδεχτεί την ολική φτώχεια και εξαθλίωσή του, να γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα που μαλώνουν για το ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα τις αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του κουαρτέτου. Να απαντήσει με την οργάνωση της πάλης του, στον δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ, για να υπάρχει πραγματική ανακούφιση, ανάκτηση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».

Σκιαγραφώντας την «εικόνα» του 2017 το ΚΚΕ στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα του συστήματος, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες για την κυβερνητική καρέκλα, καλλιεργούν στον λαό την ψεύτικη προσδοκία ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα βάλει δήθεν τέλος στις θυσίες του λαού, θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης της ζωής του».

Aβεβαιότητα

Τονίζει, ωστόσο, ο Περισσός ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ακόμη και αν υπάρξει κάποια ανάκαμψη, όπως σημειώνει, θα είναι για τα κέρδη των λίγων, μια ανάκαμψη αβέβαιη γιατί οι ίδιες οι εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία είναι δυσοίωνες, σημειώνοντας επιπλέον πως πάνω απ’ όλα θα είναι μια ανάκαμψη που όχι μόνο δεν θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες για τον λαό, αλλά και θα συνοδευτεί με νέα μέτρα.

Για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και ενώ μετράμε αντίστροφα για τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό την ερχόμενη Δευτέρα, το ΚΚΕ αναφέρει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Μαζί με τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, καθησυχάζει τον ελληνικό λαό ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας “ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή”. Έχει νομιμοποιήσει στο Αιγαίο την παρουσία του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει θαλάσσια σύνορα και ενθαρρύνει την επιθετική στρατηγική της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή στο άλυτο, για 42 χρόνια, πρόβλημα εισβολής – κατοχής στην Κύπρο προτείνουν ως λύση την ντε φάκτο διχοτόμηση μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου “Ανάν”».

Ανεβάζει ρυθμούς για το 20ό Συνέδριο

«Το 2017 μπορεί να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα σε αυτή την προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη σε όφελος πραγματικά του λαού μας, σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ήδη το ΚΚΕ προετοιμάζει το 20ό Συνέδριό του, που θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2017. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2017 με σύνθημα: «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία – τον σοσιαλισμό» και με τη φιλοδοξία να γίνει πιο ισχυρό, πιο ικανό στην ανάπτυξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος και την προώθηση της συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με το καπιταλιστικό σύστημα.

Όπως σημειώνει ο Περισσός, αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό στις σημερινές συνθήκες, που όλα είτε μοιάζουν ακίνητα είτε κινούνται με αργούς ρυθμούς. Τονίζει παράλληλα πως σήμερα «υπάρχουν πλούσια πείρα στον λαό και περισσότερες αποδείξεις για να δει ότι καμία κυβέρνηση που υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορεί να βάλει τέλος στα μεγάλα αδιέξοδα». Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, οι διεθνείς και εσωτερικές οικονομικές – πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 19ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, τα συμπεράσματα και η πείρα που βγαίνει από αυτές, καθώς και τα καθήκοντα που προκύπτουν από την ανάλυση και μελέτη τους, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο του θέματος του 20ού Συνεδρίου. «Σε αυτό επιδιώκουμε να δώσουμε – όσο μπορούμε καλύτερα – απαντήσεις, ερμηνείες, προβλέψεις και, στη βάση αυτών, κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα», υπογραμμίζει. Βασικός στόχος των Θέσεων της Κεντρικής

Επιτροπής για το 20ό Συνέδριο και της εσωκομματικής συζήτησης, που θα αρχίσει μετά τη δημοσίευσή τους, όπως και των τελικών αποφάσεων του Συνεδρίου, όπως αναγγέλλει το ΚΚΕ, είναι «το ολόπλευρο ιδεολογικό – πολιτικό – οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του ως κόμματος της επαναστατικής ανατροπής. Αυτό το ατσάλωμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρουμε σε πέρας τα σύνθετα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της πάλης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με στόχο την εργατική εξουσία».

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version