ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:17
MENU CLOSE

Νότια Κορέα: Η «μαύρη λίστα» με τους καλλιτέχνες «έφαγε» την υπουργό Πολιτισμού

21.01.2017 12:51

 

Στόχος της Τσο Γιουν-Σουν ήταν να μην δίνονται σε αυτούς τους καλλιτέχνες κρατικές επιδοτήσεις ή και ιδιωτικές επιχορηγήσεις αλλά και να τεθούν υπό την επιτήρηση των αρχών.

Η υπουργός υπέβαλε την παραίτησή της στον πρωθυπουργό Χουάνγκ Κίο-Αν, που την έκανε δεκτή, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Λίγο νωρίτερα, δικαστήριο της Σεούλ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος της, για κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία.

Η 50χρονη Τσο, που τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης την αποκαλούν “Δούλα της (προέδρου) Παρκ”, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της προέδρου. Η Παρκ της είχε αναθέσει παλαιότερα το υπουργείο Ισότητας των φύλων. Το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας έχει ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης της Παρκ από το αξίωμά της και η υπόθεση βρίσκεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει την απόφαση των βουλευτών.

Το ίδιο δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κιμ Κι-Τσουν, πρώην προσωπάρχη της προέδρου Παρκ, ο οποίος φέρεται ότι ζήτησε από την υπουργό να συντάξει αυτή τη “μαύρη λίστα”. “Οι κατηγορίες έχουν επαληθευτεί και υπάρχει κίνδυνος ότι οι κατηγορούμενοι θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν τις αποδείξεις” ανέφερε ο δικαστής.

Στον κατάλογο των “αντιφρονούντων” καλλιτεχνών περιλαμβάνονται ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, τραγουδιστές μουσικοί και άλλοι. Μεταξύ αυτών, η συγγραφέας Χαν Κανγκ που κέρδισε πέρσι το Βραβείο Μπούκερ για το βιβλίο “Ο Χορτοφάγος” και ο σκηνοθέτης Παρκ Τσαν-γουκ, που τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2004 για την ταινία Old boy.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:13
Exit mobile version