search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:01
MENU CLOSE

ΟΕΝΓΕ για τα απογευματινά χειρουργεία: «Το νόμιμο φακελάκι δεν θα περάσει – Κάντε προσλήψεις»

19.03.2024 14:05
chiroyrgeia-new

Με σύνθημα «Το νόμιμο φακελάκι δεν θα περάσει», η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλεί όλους τους υγειονομικούς σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα απογευματινά χειρουργεία, στις 27 Μάρτιου έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12:00μ.μ. – 15:00 μ.μ., και συγκέντρωση στη 1:30μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία «η κυβέρνηση της ΝΔ σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία».

Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι με τα απογευματινά χειρουργεία, την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν και ιδιωτικό έργο, γίνεται στροφή προς την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. «Αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες» επισημαίνει σε ανακοίνωση της και τονίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τα πάνω κάτω:

«Η κυβέρνηση αναποδογυρίζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Παρουσιάζει σαν ελευθερία επιλογής τον εκβιασμό των ασθενών να πληρώσουν το νόμιμο φακελάκι για να χειρουργηθούν νωρίτερα. Λες και οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια στις λίστες της ντροπής των δημόσιων νοσοκομείων, περιμένουν από επιλογή».

Δεν μειώθηκε η λίστα αναμονής ούτε στα απογευματινά ιατρεία

Η ΟΕΝΓΕ διαψεύδει το επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη μείωση της λίστας αναμονής φέρνοντας ως παράδειγμα τα απογευματινά ιατρεία: «Είναι ψέμα ότι με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Με τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία δε μειώθηκε η αναμονή των πρωινών ραντεβού, δεν ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας».

Η Ομοσπονδία, μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα τον μαγνήτη στα  υποστελεχωμένα για δεκαετίες  χρόνια ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων: «Ο μαγνήτης της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι  γνωματεύσεις να ανατίθενται με το «αζημίωτο» σε ιδιωτικές εταιρίες. Μοναδικά ωφελημένα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2019 το 75 -90 % των απεικονιστικών εξετάσεων, ενώ στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μόλις το 5%.»

Θεμιστοκλέους : «Γίνονται προσλήψεις»

Την ιδιά στιγμή ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφορικά με τις προσλήψεις, δήλωσε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Newsroom»: «Κάνουμε προσλήψεις. Ήδη τις προηγούμενες μέρες είχαν εξαγγελθεί 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και προκηρύχθηκαν 780 θέσεις γιατρών. Γι’ αυτό αφήσαμε να αποφασίσουν εάν κάποιος μπορεί να μπει στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, στο ίδιο το προσωπικό, στους γιατρούς και στους νοσηλευτές. Και έχει φανεί ότι στα νοσοκομεία που ξεκινούν που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, ο πρωινός χειρουργός, δεν είναι αυτός που θα χειρουργήσει το απόγευμα. Δηλαδή μια κλινική έχει 6, 7 χειρουργούς. Στο πρωινό ωράριο της κλινικής αυτής μπορεί να συμμετέχουν δύο, οι υπόλοιποι τέσσερις θα μπορούν να συμμετάσχουν το απόγευμα».

Ο υφυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι σε 6 εβδομάδες θα γνωρίζουν τον αριθμό των νοσοκομείων και των αιθουσών που μπορούν να ανοίξουν τις απογευματινές ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Κίρρωση του ήπατος: Αίτια και αντιμετώπιση

Γεωργιάδης: «Αντιδρά μόνο το 1% για τα απογευματινά χειρουργεία» (Video)

Τι προβλέπει τροπολογία για τα ακριβά φάρμακα – Γιατί αντιδρά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:57