search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:41
MENU CLOSE

Τι προβλέπει τροπολογία για τα ακριβά φάρμακα – Γιατί αντιδρά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

19.03.2024 09:41
FARMAKA NEW

Στο «μικροσκόπιο» βάζει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όλα τα αιτήματα των ασθενών για τα πανάκριβα καινοτόμα νέα φάρμακα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και χρειάζεται να γίνει έκτακτη εισαγωγή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Το πρόσφατο παράδειγμα πειραματικού φαρμάκου χωρίς έγκριση, για σπάνια νευροεκφυλιστική πάθηση, που συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα οι γιατροί, με συνέπεια να μας στοιχήσει πάνω από 18 εκατομμύρια εύρω, ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του economist που αποκάλυψε το παραπάνω γεγονός στηλιτεύοντας την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση των γιατρών, είχε προαναγγείλει ότι θα λάβουν μέτρα αλλιώς: « δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη», όπως είπε πει χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π

Το υπουργείο Υγείας, λοιπόν, με τροπολογία του που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συστήνει μια 15μελής μη αμειβόμενη Επιτροπή Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π).

Όπως αναφέρει η συνοδευτική αιτιολογική έκθεση, η Επιτροπή θα ελέγχει εξονυχιστικά όλα τα καινοτόμα πανάκριβά φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ και τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ καθώς η δαπάνη του Οργανισμού για τη χορήγηση τους αυξήθηκε από 94 εκατ. ευρώ το 2022 στα 168,7 εκατ. ευρώ το 2023.

Σημειώνεται ότι «η αύξηση αυτή καθιστά απαραίτητο τον ενδελεχή έλεγχο των αιτημάτων προκειμένου να εντοπισθούν οι περιπτώσεις στις οποίες το εισαγόμενο σκεύασμα αφορά μια υψηλά ακάλυπτη ιατρική ανάγκη».

Σύμφωνα με την τροπολογία η Επιτροπή Ελέγχου ΣΗΠ θα αποτελείται από:

-11 ειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων,

-2 φαρμακοποιοί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

-2 οικονομολόγοι υγείας.

Το έργο της Επιτροπής

Αναλυτικά η Επιτροπή θα ελέγχει όλα τα ατομικά αιτήματα που αφορούν : «σε φάρμακο με νέα δραστική ουσία ή σε συνδυασμό ουσιών που εισάγονται για πρώτη φορά χώρα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή σε φάρμακο με δραστική ουσία που πρόκειται να χορηγηθεί σε μη εγκεκριμένη ένδειξη (off label) για την οποία εμφανίζεται αίτημα στο Σ.Η.Π. για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

«Η Επιτροπή ελέγχει τα ως άνω ατομικά αιτήματα ως προς τη στοιχειοθέτηση υψηλής ακάλυπτης ιατρικής ανάγκης, σύμφωνα με τα κριτήρια:

α) πάθηση απειλητική για ζωή,

β) πάθηση που προκαλεί σοβαρή αναπηρία και

γ) πάθηση για την οποία δεν υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες στη χώρα. Εφόσον, κατά κρίση της Επιτροπής, στοιχειοθετείτε υψηλή ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για τη συγκεκριμένη πάθηση οποία αφορά το αίτημα, η Επιτροπή ελέγχει περαιτέρω τα κριτήρια:

α) στοιχειοθέτηση μεγάλου θεραπευτικού αποτελέσματος σχετικά συγκεκριμένη ένδειξη,

β) την άμεση θεραπευτική διασύνδεση με την πλειοψηφία του πληθυσμού με τη συγκεκριμένη πάθηση και

γ) τα κλινικά δεδομένα υψηλής βεβαιότητας».

Αντιδράσεις από την ‘Ένωση Ασθενών

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας σε ανακοίνωση της αντιδρά καθώς στην Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π δεν υπάρχει εκπρόσωπος τους.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

« Η φωνή των ασθενών, δηλαδή των άμεσα ενδιαφερομένων δεν μπορεί να απουσιάζει σε ένα όργανο τέτοιας κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τις θεραπείες αλλά και για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».

Διαβάστε επίσης

Περίπου 1.000 παιδιά κάτω των 16 ετών με Ρευματικά νοσήματα στην Ελλάδα

Στρεπτόκοκκος: Ανεξήγητη εκτόξευση κρουσμάτων στην Ιαπωνία – «Καμπανάκι» ειδικών

Σάλτσες: Οι πιο υγιεινές επιλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:39