ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:54
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση της Alco: Η πλειοψηφία συμφωνεί με τα αντισταθμιστικά

24.02.2017 16:45

 

Μάλιστα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το πάγωμα του ποσοστού ομαδικών απολύσεων αντιμετωπίζει θετικά και σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ένας στους δύο εκτιμά ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει τώρα και τέσσερις στους δέκα πιστεύουν πως και με κυβέρνηση ΝΔ η συμφωνία θα έκλεινε με τα ίδια αποτελέσματα.

Ενδιαφέρον είναι πως περίπου έξι στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν ακούσει/διαβάσει ότι ολοκληρώθηκε η πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα εκφράζουν άγνοια.

Πιο αναλυτικά, το 48% πιστεύει ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει τώρα, ενώ το 18% δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει ώστε να επιτύχει καλύτερη συμφωνία. Το 34% επιλέγει σε αυτό το ερώτημα το “Δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

Στο ερώτημα “Το ότι η συμφωνία προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από 1/1/2018 είναι ένα αποτέλεσμα θετικό, μάλλον θετικό, μάλλον αρνητικό ή αρνητικό;” το 29% απαντά θετικό, το 18% μάλλον θετικό, το 9% ούτε θετικό ούτε αρνητικό, το 6% μάλλον αρνητικό, το 18% αρνητικό και το 20% δηλώνει “Δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

Το υψηλότερο ποσοστό θετικής αξιολόγησης της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων (78%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της ΧΑ (33%). Το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχο ποσοστό ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ έχουν θετική γνώμη. Θετική γνώμη όμως έχει και το 43% της ΝΔ, ενώ το 31% έχει αρνητική.

Στο ερώτημα “Το ότι η συμφωνία προβλέπει το πάγωμα του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, είναι ένα αποτέλεσμα θετικό, μάλλον θετικό, μάλλον αρνητικό ή αρνητικό;” το 45% απαντά θετικό, το 18% μάλλον θετικό, το 7% ούτε θετικό ούτε αρνητικό, το 4% μάλλον αρνητικό, το 10% αρνητικό και το 16% απαντά “Δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

Το υψηλότερο ποσοστό θετικής αξιολόγησης και του παγώματος του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων καταγράφεται και πάλι μεταξύ των ψηφοφόρων της Ενωσης Κεντρώων (85%), ενώ και σε αυτό το ερώτημα το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της ΧΑ (35%). Το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 75% των ψηφοφόρων του Ποταμιού αξιολογούν θετικά το πάγωμα του ποσοστού ομαδικών απολύσεων. Θετική γνώμη έχει και το 63% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Στο ερώτημα “Πιστεύετε ότι με κυβέρνηση της ΝΔ η συμφωνία θα έκλεινε με καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα;”, το 40% απαντά με τα ίδια, το 24% καλύτερα, το 23% χειρότερα και το 13% επιλέγει “Δεν ξέρω/ δεν απαντώ”.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, καίτοι αξιολογεί θετικά τις παραμέτρους της συμφωνίας στο Eurogroup για τα εργασιακά, θεωρεί και μάλιστα σε ποσοστό 69% ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα έκλεινε καλύτερη συμφωνία.  Το 14% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι η ΝΔ θα έκλεινε την ίδια συμφωνία και το 11% ότι θα έκλεινε χειρότερη. Το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ΝΔ θα έκλεινε χειρότερη συμφωνία, το 38% ότι θα έκλεινε την ίδια και ένα 12% ότι θα έκλεινε καλύτερη.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις όσον αφορά στη στάση των πολιτών απέναντι στα ισοδύναμα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα οποια ως θετικά μέτρα συγκεντρώνουν υψηλότατη αποδοχή. Το 86% συμφωνέι με τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 13% σε 6% και μόνο το 1% διαφωνεί. Το 84% συμφωνεί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και μόλις το 2% διαφωνεί. Το 77% συμφωνεί με τη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης από 24% σε 13% και το 72% συμφωνεί με τη μείωση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-22 Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1000 ατόμων.

Πηγή: news247.gr

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:53
Exit mobile version