ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:02
MENU CLOSE

Σούβλισμα οβελία: Συμβουλές υγιεινού ψησίματος

16.04.2017 08:47

 

Αν το καταναλώσουμε με μέτρο και το συνοδεύσουμε με άφθονη σαλάτα, δεν θα μας επιβαρύνει πολύ.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε για να το κάνουμε πιο υγιεινό. 

  •  Επενδύστε σε ένα μοτεράκι που θα περιστρέφει τη σούβλα. Έτσι θα εξασφαλίσετε και πιο καλό και πιο υγιεινό ψήσιμο. Αν το παραψήσουμε ή το ψήσουμε σε δυνατή φωτιά, αφήνοντάς το πολλή ώρα ακίνητο, μπορεί να σχηματισθούν στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) – δύο είδη χημικών ουσιών, η συστηματική έκθεση στις οποίες έχει συσχετισθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου.
  • Φροντίστε η σούβλα ή/και η σχάρα να είναι πεντακάθαρες. Πριν και μετά το ψήσιμο πρέπει να τις καθαρίζετε με σκληρή βούρτσα, ούτως ώστε να απομακρύνεται κάθε καρβουνισμένο υπόλειμμα κρέατος.
  • Να μαρινάρετε το κρέας για τουλάχιστον μία ώρα, φροντίζοντας η μαρινάδα σας να περιέχει άφθονα καρυκεύματα (όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα) και όξινα συστατικά (όπως το λεμόνι ή το ξίδι). Αν δεν είναι εφικτό το μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο διότι θα σουβλίσετε ολόκληρο αρνί, φροντίστε να το αλείφετε συνεχώς με μίγμα που, μεταξύ άλλων, θα περιέχει άφθονο λεμόνι και ρίγανη.
  • Πριν αρχίσετε το ψήσιμο, αφαιρέστε τα ορατά λίπη από το κρέας, ούτως ώστε να αποφύγετε τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς και τις μεγάλες φλόγες.
  • Να ψήνετε το κρέας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη φωτιά, κι ας σημαίνει αυτό παράταση του χρόνου ψησίματος. Όταν ψήνουμε το κρέας σε χαμηλότερη φωτιά, είναι λιγότερο πιθανό να καεί ή να «καρβουνιάσει», ενώ με αυτό τον τρόπο μειώνονται και οι ποσότητες των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που φτάνουν στο πιάτο μας.

Πηγή: stogiatro.gr

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:01
Exit mobile version