ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:24
MENU CLOSE

Αυτά είναι τα σχέδια της μαρίνας μπροστά στο Makedonia Palace (Photos)

10.05.2017 11:40
 
Πολύς ντόρος έγινε τον τελευταίο καιρό για τα σχέδια του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη σε σχέση με τη δημιουργία μαρίνας και πισινών, μέσα στη θάλασσα μπροστά στο Makedonia Palace.
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει δηλώσει ότι είναι γνώστης των σχεδίων της Μαρίνας την οποία επικροτεί και πως έχει εξασφαλισθεί άδεια χωρίς την εμπλοκή του Δήμου. Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για το κατά πόσο αλλάζει ή όχι η μορφή της νέας παραλίας και αν θα είναι προσβάσιμη στο κοινό ή πρόκειται για ιδιωτικό χώρο.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες ότι «υπάρχει πρόβλημα με τη δημιουργία πλωτής πισίνας, εξαιτίας ενός βασιλικού διατάγματος που απαγορεύει κάτι τέτοιο και υφίσταται από το 1957».
 
Το ξενοδοχείο, που έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη ριζική του ανακαίνιση, διαθέτει ένα ακόμη ενδιαφέρον σχέδιο που αποσκοπεί να προσθέσει, σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε το 2014, όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες στο φυλλάδιο παρουσίασης που παρουσιάζει το parallaximag.gr, δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά και έρχεται στο φως της δημοσιότητας, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
 
Αυτό δεν είναι άλλο από την δημιουργία, όπως περιγράφει, μιας πρωτοποριακής μαρίνας η οποία θα αποτελέσει καινούριο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, και θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό πλωτό ενυδρείο εν μέσω της.
 
Η μελέτη για την σύγχρονη μαρίνα πραγματοποιήθηκε από τον Φινλανδό αρχιτέκτονα Timo Urala που εδρεύει στην πόλη Espoo της πατρίδας του. Πρόκειται για έναν δημιουργό με 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε project της χώρας του αλλά και διεθνώς. Ειδικότητά του αποτελούν τα πλωτά κτίσματα, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από το συγκεριμένο σχέδιο.
 
Η μαρίνα, το σχέδιο της οποίας είναι εμπνευσμένο από το σχήμα μιας άγκυρας, προτείνεται να υλοποιηθεί στο σημείο της Νέας Παραλίας μπροστά από το ξενοδοχείο, με αφετηρία την υπάρχουσα ξύλινη εξέδρα, σε μια περιοχή 275μ με 130μ.
 
Η μαρίνα θα διαθέτει σταθερό κυματοθραύστη προς τη θάλασσα, καθώς και ελικοδρόμιο που θα βρίσκεται σε κεντρικό εξωτερικό πόστο της “άγκυρας” που θα σχηματίζει. Μια γέφυρα θα ενώνει την εξέδρα και τους μώλους με την μαρίνα των ιστιοφόρων, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη από 20μ μέχρι 40μ, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή περιοχή και για ακόμα μεγαλύτερα σκάφη, καθώς και για πλωτά ταξί.
 
Στο κέντρο της μαρίνας θα βρίσκεται ένα καινοτόμο πλωτό ενυδρείο. Μια ατραξιόν Μεσογειακής κλίμακας, το ενυδρείο θα στέκει σε μια πλωτή πλατφόρμα 2300 τ.μ. εκ των οποίων το ίδιο το ενυδρείο θα καλύπτει τα 900 τ.μ. Το κτίσμα θα διαθέτει πισίνα οβάλ σχήματος στη μέση, με το ενυδρείο να την περικυκλώνει, χωρίζοντας λουόμενους και υδάτινες υπάρξεις μονάχα με έναν διαχωριστικό γυάλινο τοίχο, παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία κολύμβησης. Το οβάλ ενυδρείο θα είναι μάλιστα προσβάσιμο από την κύρια εξέδρα μέσω δύο υποθαλάσσιων γυάλινων διαδρόμων, ενώ στην περιβάλλουσα πλατφόρμα του θα υπάρχουν περιοχές κοινωνικοποίησης με μπαρ, και στο επίπεδο της ταράτσας μια περιοχή για ηλιοθεραπεία καθώς και πρόσβαση σε πισίνα.