ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:10
MENU CLOSE

Focus στις επενδύσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1986
14-09-2017
14.09.2017 03:00

 

Σήμερα το σχετικό επικοινωνιακό βάρος, αναφορικά με τις επενδύσεις, αναμένεται να πέσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ιταλίας – Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι.

Η κυβέρνηση, τόσο στην περίπτωση της Eldorado Gold, όσο και στην περίπτωση της Fraport για την οποία έθεσε ζήτημα ο υπουργός Υποδομών, επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι η ανάγκη της για προσέλκυση επενδύσεων, δεν σημαίνει υποστολή σημαίας ως προς τη νομιμότητα και την περιφρούρηση των συμφωνηθέντων στις συμβάσεις που συνάπτει.

Πάντως, μετά και την επικοινωνιακή πίεση που προκάλεσε η ανακοίνωση της καναδικής εταιρείας τη Δευτέρα και παρά τη γραμμή Μαξίμου ότι πρόκειται για έναν ακόμη εκβιασμό της εταιρείας σε συντονισμό (όπως υπονοήθηκε) με την αξιωματική αντιπολίτευση, χθες έγιναν κυβερνητικά βήματα προσέγγισης με την Eldorado Gold καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την αδειοδότηση του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα, ενώ το θέμα της αδειοδότησης της μονάδας στις Σκουριές έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία.

Χθες συνεδρίασε, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το νεοσύστατο κυβερνητικό όργανο για την προσέλκυση και προώθηση επενδύσεων που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, η λεγόμενη Task Force. Στην ομάδα αυτή μετέχουν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Στ. Πιτσιόρλας, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης.  

Στην ατζέντα της συνεδρίασης ήταν τόσο το θέμα της Eldorado (σ.σ.: για το οποίο ακολούθησαν ανακοινώσεις όπως είπαμε), όσο και το θέμα της TΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, τα θέματα που συζήτησε η Task Force ήταν τα εξής:

1. Η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά και τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Η πορεία της επένδυσης της Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς με την προγραμματισμένη για σήμερα υπογραφή της Σύμβασης στην Κέρκυρα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιστροφών κρατικών ενισχύσεων ύψους 692 εκατομμύρια ευρώ.

3. Η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους και την ELDORARO GOLD για το θέμα της σχετικής επένδυσης.

4. Η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Στο μικροσκόπιο τα έσοδα

Στο μέτωπο της αξιολόγησης αίσθηση προκάλεσε χθες η παραδοχή υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να καταγραφεί «τρύπα» στα έσοδα εξαιτίας του νέου καθεστώτος υπολογισμού των φόρων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που, όπως διαπιστώνεται, ενισχύει τις «τάσεις απόκρυψης εισοδήματος». Έκανε λόγο για ενδεχόμενη μικρή απόκλιση στο στόχο του 2018 (περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες), κάτι που παραδέχτηκε ότι μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις για νέα μέτρα εκ μέρους του ΔΝΤ. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση και πως το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά κατά το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, όταν έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Αναφορικά με το 2017, τα πράγματα φαίνεται πως είναι καλύτερα, καθώς ο εν λόγω αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας και τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι τα έσοδα βρίσκονται πάνω από το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος (1,75%), επομένως όχι μόνο δε θα υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά συζητείται ήδη με τους θεσμούς η διανομή μερίσματος – πιθανότατα και φέτος να πάει σε συνταξιούχους.

Υπουργικό τη Δευτέρα

Πάντως, τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη συνεδρίασή του από το βήμα της ΔΕΘ, λέγοντας ότι εκεί θα παρθούν συλλογικές αποφάσεις «για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν δεν αλλάξει κάτι, θα πραγματοποιηθεί μια μέρα μετά τη διήμερη παρουσία στη ΔΕΘ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδέχεται δηλαδή να αξιοποιηθεί, προκειμένου να απαντηθούν τυχόν επιθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός επιλέξει το μοτίβο της ΔΕΘ κατά το οποίο απέκλεισε εντελώς από το πλάνο των αναφορών του την αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να την απαξιώσει…

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version