ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:21
MENU CLOSE

Μεγάλο συνασπισμό Μέρκελ - Σούλτς θέλει ο Μακρόν

06.12.2017 08:47

Μια γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού με συμμετοχή των Φιλελευθέρων θα ήταν εφιάλτης για τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Η διαφαινόμενη εμπλοκή του SPD του Μ. Σουλτς θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά του για αναδιάρθρωση της ΕΕ.

Όσο φαινόταν πιθανή η συμμετοχή των Φιλελευθέρων (FDP) σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, η υλοποίηση των γαλλικών σχεδίων δεν φαινόταν ρεαλιστική, καθώς κορυφαία στελέχη του FDP είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να αποκλίνουν από τη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Σήμερα όμως, με το σενάριο της επανάληψης ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανικών Κομμάτων (CDU/CSU) και του SPD να μοιάζει ολοένα και πιθανότερο, ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται να αναθαρρεί. «Ένας μεγάλος συνασπισμός ήταν εξ αρχής το επιθυμητό σχήμα για τον Εμανουέλ Μακρόν», δηλώνει η Κλερ Ντεμεσμάι, ειδική για θέματα Γαλλίας στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής. Ο γάλλος πρόεδρος δεν ποντάρει τόσο στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεν απέρριψε αλλά ούτε και ενθουσιάστηκε με τα σχέδια Μακρόν, αλλά βασίζει τις ελπίδες του κυρίως στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:21
Exit mobile version