ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:29
MENU CLOSE

«Υπερσύγχρονο τακτικό όπλο» δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

16.11.2018 17:13

 

Στην δοκιμή ενός καινούργιου «υπερσύγχρονου τακτικού όπλου» προέβη η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η δοκιμή, που εποπτεύτηκε από τον ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν, σηματοδοτεί την αιφνιδιαστική επιστροφή του Βορρά σε πιο επιθετική ρητορική και ενδέχεται να επισκιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κίνηση της Πιονγκγιάνγκ έρχεται την στιγμή που η διπλωματική επαναπροσέγγιση με τη Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει «παγώσει». Στις αρχές του μήνα ο Βορράς ακύρωσε ξαφνικά προγραμματισμένη συνάντηση του βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για το είδος ή τις δυνατότητες του νέου όπλου ούτε διευκρίνισαν πότε τελέστηκε η δοκιμή, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Κιμ σε εγκατάσταση όπλων από την άνοιξη.

Τον Απρίλιο ο βορειοκορεάτης ηγέτης ανακοίνωσε πως το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είχε πετύχει τους στόχους του και συνεπώς η κυβέρνησή του αποφάσισε να εστιάσει την προσοχή της εξολοκλήρου στην οικονομική ανάπτυξη.

Ακλούθησαν μήνες κυβερνητικής προπαγάνδας με αιχμή την οικονομία, καθώς ο κρατικός Τύπος επιδίωκε να καταδείξει πως ο κ. Κιμ ήθελε ειλικρινά την επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και ήταν διατεθειμένος να αποκλιμακώσει την στρατιωτική δραστηριότητα.

Η νέα δοκιμή φαίνεται πως έγινε στην Ακαδημία Αμυντικής Επιστήμης, όπου πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Hwasong-14 και Hwasong-15.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:28
Exit mobile version