search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:19
MENU CLOSE

Γιατί η αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο μπορεί αποδειχτεί ανεπαρκής

26.04.2024 06:15
ukraine-russia-war-1-new

Παρά τον χρόνο και το πολιτικό κεφάλαιο που δαπανήθηκε για να εγκριθεί στην Ουάσινγκτον η πρόσθετη βοήθεια ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα είναι αρκετή για να κερδίσει το Κίεβο τον πόλεμο.

Η δυναμική στο πεδίο των μαχών έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ουκρανία αντιμετώπισε μεγάλες ελλείψεις πυρομαχικών την ώρα που το Κογκρέσο συζητούσε την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας. Αυτή την περίοδο η Ουκρανία προσπάθησε να εδραιώσει τις γραμμές άμυνας στα ανατολικά, ενώ και η Ρωσία έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον στην παγίωση των θέσεών της. Η Ρωσία εξακολουθεί να υπερτερεί της Ουκρανίας σε άνδρες και όπλα και το Κίεβο θα χρειαζόταν μήνες για να αλλάξει τις ισορροπίες.

Επιφυλάξεις για την στρατηγική

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για τις τακτικές και τις προτεραιότητες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση που επιχείρησαν πέρυσι.

«Ο άμεσος στόχος είναι να σταματήσουν οι ουκρανικές απώλειες και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επανακτήσει το μομέντουμ και να αντιστρέψει το ρεύμα στο πεδίο της μάχης. Τελικά στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επανακτήσει τα εδάφη της», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Θα έχουν όσα χρειάζονται για να νικήσουν; Τελικά ναι. Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα καταφέρουν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πιο περίπλοκες», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στο Kαπιτώλιο, αρκετοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες για το κατά πόσο τα νέα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να κερδίσουν την Ρωσία ή απλά θα ανακόψουν την εισβολή. «Αυτό είναι το ερώτημα», δήλωσε στέλεχος της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Kογκρέσο.

Τι σημαίνει «νίκη» για την Ουκρανία

Το ζήτημα είναι τι σημαίνει «νίκη για την Ουκρανία». Κυριολεκτικά αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα επανακτήσει τον έλεγχο όλων των εδαφών που έχει χάσει εδώ και δέκα χρόνια. Αλλά υπάρχει και η έννοια της «μη ήττας», που θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα κρατήσει τις γραμμές άμυνας που έχει σήμερα, ίσως και να επανακτήσει κάποια εδάφη, αλλά όχι το σύνολο των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Μπιλ Κίτινγκ, που συναντήθηκε προ ημερών με τον πρόεδρο Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολη η προσπάθεια της Ουκρανίας να προωθήσει τις γραμμές της. «Θα υπάρξει μία περίοδος κατά την οποία δεν νομίζω ότι θα γίνουν μεγάλες αλλαγές», είπε ο Μπιλ Κίτινγκ.
Αντίθετα, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, εκτίμησε ότι «είναι πιθανό η Ρωσία να έχει πρόσθετα τακτικά κέρδη τις προσεχείς εβδομάδες» και τόνισε ότι «θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο για να τους βγάλουμε από την τρύπα τους, που δημιουργήθηκε με τους έξι μήνες καθυστερήσεων» στην παράδοση του νέου πακέτου βοήθειας.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επικράτηση επί της Ρωσίας. «Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε συζητήσεις με τους Ουκρανούς για το ποια είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγικής τους για την απώθηση της ρωσικής επιθετικότητας και στη συνέχεια θα προσδιορίσουμε τα μελλοντικά πακέτα βοήθειας για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Από τον στόχο της Κριμαίας στον συμβιβασμό;

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει ότι τελικός στόχος είναι η επανάκτηση και της Κριμαίας, αλλά τελικά το μόνο αποτέλεσμα αυτού του αφηγήματος είναι η δέσμευση των ΗΠΑ σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο χωρίς καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του Κιέβου, όπως σημειώνει το Politico.
«Γίνεται αρκετή συζήτηση για το πώς ορίζεται αυτή τη στιγμή ένα νικηφόρο τέλος του πολέμου», δήλωσε στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στη γερουσία.

Τους τελευταίους μήνες, όσο γινόταν στην Ουάσινγκτον η συζήτηση για την αναγκαιότητα του νέου πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο, ο διευθυντής της CIA, Μπερνς και ο υπουργός Άμυνας, Όστιν, είχαν προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος του χρόνου αν δεν πάρει νέα όπλα από τη Δύση. Αυτό όμως που δεν αποσαφηνίστηκε από καμία πλευρά είναι κατά πόσο η Ουκρανία είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο με τα νέα αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι θεωρητική η συζήτηση για τις έννοιες «νίκη» και «μη ήττα». Ο Σάμουελ Τσάραπ, από τη RAND Corporation, λέει ότι η αποτελεσματικότητα της νέας αμερικανικής βοήθειας θα κριθεί από το κατά πόσο θα βελτιωθεί η μαχητική και διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία. «Είναι σημαντικό και το ότι θα μπορούσε να απομειώσει την ρωσική αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο παιχνίδι της Μόσχας και να τους φέρει πιο κοντά σε συμβιβασμό», δήλωσε ο Τσάραπ.

Καταλήγοντας ότι αντί της συζήτησης για το τι θα σημαίνει η νίκη για την Ουκρανία, θα ήταν καλύτερο «να μιλάμε για ένα φάσμα από περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες για να τελειώσει αυτό το παιχνίδι». Και η αμερικανική βοήθεια τελικά δίνει στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να βελτιώσουν την θέση τους, μέχρι τον συμβιβασμό.

Διαβάστε επίσης:

Γκάρι Κασπάροφ: Συνελήφθη ερήμην κατηγορούμενος για τρομοκρατία

Ιταλία: Κατεβαίνουν σε απεργία οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης αντιδρώντας στον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης Μελόνι

Βρετανία: Χάος στα αεροδρόμια – Tεράστιες ουρές και καθυστερήσεις από τεχνικό πρόβλημα στον έλεγχο διαβατηρίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:08