search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:06
MENU CLOSE

Ιταλία: Κατεβαίνουν σε απεργία οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης αντιδρώντας στον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης Μελόνι

25.04.2024 18:53
Rai

Δημοσιογράφοι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI πρόκειται να απεργήσουν για να διαμαρτυρηθούν για την άμεση επιρροή στο περιεχόμενο από τη δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μέλονι.

Η απεργία είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «ασφυκτικό έλεγχο» της κυβέρνησης στο έργο τους, δήλωσε την Πέμπτη το συνδικάτο των δημοσιογράφων Usigrai.

Το συνδικάτο επέκρινε τις πολιτικές προσπάθειες «να μετατραπεί η RAI σε φερέφωνο της κυβέρνησης» ανάμεσα σε μια σειρά από αιτήματα πίσω από την 24ωρη απεργία της 6ης Μαΐου.

Άλλα ζητήματα περιελάμβαναν τις ελλείψεις προσωπικού και την ακύρωση της συμφωνίας για μπόνους απόδοσης.

Η αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή στη RAI είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στην Ιταλία, το οποίο επανήλθε πρόσφατα το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω της ακύρωσης της τελευταίας στιγμής μιας εμφάνισης του συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι.

Επρόκειτο να διαβάσει έναν μονόλογο για την εθνική εορτή της 25ης Απριλίου που γιορτάζει την απελευθέρωση της Ιταλίας από τον φασισμό, στον οποίο επέκρινε το κόμμα της Μελόνι ότι δεν αποκήρυξε το «μεταφασιστικό παρελθόν» του.

Οι αξιωματούχοι της RAI και η Μελόνι αρνήθηκαν ότι λογοκρίνουν τον μονόλογο του Σκουράτι, με την εταιρεία να λέει ότι αποσύρθηκε για απροσδιόριστους «συντακτικούς λόγους».

Η Μελόνι, της οποίας το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας έχει τις ρίζες του στους φασίστες του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, έχει περιγράψει όλες τις μορφές ολοκληρωτισμού και μίλησε για την αποστροφή της προς τον φασισμό. Ωστόσο, αποφεύγει να αυτοπροσδιορίζεται ως «αντιφασίστρια», παρά τις συχνές εκκλήσεις της να το κάνει.

Η RAI βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος επιβράβευσης της Ιταλίας και οι διαδοχικές κυβερνήσεις μοιράζουν κορυφαίες θέσεις εκεί για να ανταμείψουν τους πιστούς προστατευόμενους. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του, που διορίζονται από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, επιλέγονται ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση.

Οι προτάσεις για να γίνει ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας πιο ανεξάρτητος συζητήθηκαν εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν πέτυχαν αποτελέσματα.

Από τότε που η Μελόνι ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2022, πολλά στελέχη και παρουσιαστές υψηλού προφίλ αποχώρησαν από τη RAI καταγγέλλοντας την κυβερνητική παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Χάος στα αεροδρόμια – Tεράστιες ουρές και καθυστερήσεις από τεχνικό πρόβλημα στον έλεγχο διαβατηρίων

BBC: Βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS χρησιμοποιεί ήδη η Ουκρανία

«Φράουλες και Αίμα» – Η Γάζα πυροδοτεί κύμα διαμαρτυρίας στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ παρόμοιο με την εποχή του Βιετνάμ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:05