ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:43
MENU CLOSE

Φιλιπππίνες: 18 νεκροί, 71 τραυματίες στη διπλή βομβιστική επίθεση σε χριστιανική εκκλησία

27.01.2019 07:04

 

Δώδεκα πολίτες και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (πέντε στρατιώτες και ένας αστυνομικός) σκοτώθηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στην πόλη Χολό.

Ογδόντα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, προσέθεσε ο ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.

Ο Μπεσάνα είπε πως ο επίσημος απολογισμός προήλθε από συνένωση αναφορών των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται επί του πεδίου και πως ο αριθμός 27 που είχε αναφερθεί νωρίτερα ως απολογισμός μπορεί να ήταν αποτέλεσμα διπλής καταμέτρησης.

Πενήντα έξι πολίτες και 15 στελέχη του στρατού και της αστυνομίας τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Το νησί Χολό αποτελεί άντρο των ισλαμιστών ανταρτών της Αμπού Σαγιάφ, εξτρεμιστικής οργάνωσης η οποία συστήθηκε τη δεκαετία του 1990, όπως πιστεύεται χάρη στη χρηματοδότηση ενός μέλους της οικογένειας του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η πρώτη έκρηξη έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία και η δεύτερη στον χώρο στάθμευσης έξω από τον ναό την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.

Δεν είναι σαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα της 21ης Ιανουαρίου στην περιφέρεια Μιντανάο για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο νόμος για τη δημιουργία της νέας διοικητικής δομής εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα.

Ο νόμος βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο προβλεπόταν στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Μανίλα με την αυτονομιστική οργάνωση

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:39
Exit mobile version