ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:49
MENU CLOSE

Τι θα ψηφίσουν οι Γερμανοί στις Ευρωεκλογές;

31.03.2019 14:35

 

Σε σύγκριση με τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014 το ενδιαφέρον των Γερμανών για τις Ευρωεκλογές έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το νέο πολιτικό βαρόμετρο που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, το 41% δηλώνουν ότι οι Ευρωεκλογές τους «ενδιαφέρουν πολύ». Τον Μάρτιο του 2014, στο προοίμιο των τελευταίων Ευρωεκλογών, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν μόλις στο 23%.

Παρότι το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών στη Γερμανία και συγκεκριμένα το 59% συνεχίζει να δηλώνει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους «ενδιαφέρουν ελάχιστα» ή και «καθόλου». Το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 77%.

Προβάδισμα της Χριστιανικής Ένωσης

Όπως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο έτσι και ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU της καγκελαρίου Μέρκελ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Στην τελευταία δημοσκόπηση Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές λαμβάνουν 33% στην πρόθεση ψήφου ενόψει Ευρωεκλογών, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 18%, οι Πράσινοι (Grüne) επίσης με 18%, το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7% και η Αριστερά (DieLinke) με 6%.

Κατά του Brexit οι Γερμανοί

Για το ήμισυ σχεδόν των συμμετεχόντων στην έρευνα (49%) η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ. Για το 26% η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, για το 12% η διασφάλιση της ευημερίας και για το 10% η ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο.

Όσον αφορά το Brexit οι περισσότεροι Γερμανοί (73%) εκτιμούν ότι θα υπάρξει «μακρά αναβολή». Την ίδια ώρα το 14% πιστεύουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μη συντεταγμένη έξοδος ενώ μόλις το 7% εκτιμούν ότι η αποχώρηση των Βρετανών θα γίνει συντεταγμένα και βάσει συμφωνίας. Πάντως, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επικροτεί μόλις το 25% των Γερμανών. Στον αντίποδα το 67% είναι κατά του Brexit.

 

Πηγή: Deutsche Welle

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:46
Exit mobile version