ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:49
MENU CLOSE

Η ΣΤΕΓΗ στο mittelfest της Ιταλίας

27.06.2019 12:21

 

 

«Η σύγχρονη Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στην κληρονομιά που άφησε η αρχαία Ελλάδα. Και όμως 2500 χρόνια μετά, η Ελλάδα παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική πρόκληση για την Ευρώπη. Η οικονομική και πολιτική κρίση της Ελλάδας κορυφώθηκε το 2015 και έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Την ίδια εποχή, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  άσκησαν έντονη πίεση στην Ελλάδα. Και όμως, οι Έλληνες δεν υποχώρησαν στην πίεση διατηρώντας το δικαίωμα της πολιτικής επιλογής. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι σήμερα μέρος της πορείας της προς την αναγέννηση» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Mittelfest.

 

«Από την έναρξή της, η Στέγη έδωσε έμφαση στην υποστήριξη και την προώθηση της ελληνικής δημιουργίας στις παραστατικές τέχνες που είχαν ζημιωθεί από τα μέτρα λιτότητας. Κάναμε αναθέσεις, παραγωγές και «εξαγωγή» πληθώρας παραστάσεων ποικίλης κλίμακας και μορφής, ενθαρρύνοντας κυρίως πειραματικές και υβριδικές πρακτικές. Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων συναδέλφων μας στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία προκλήθηκε αρχικά από την πολύπλευρη κρίση που βιώναμε, αλλά καταφέραμε να εμβαθύνουμε το ενδιαφέρον αυτό, να το διευρύνουμε και να το μετουσιώσουμε σε έναν μακροχρόνιο διάλογο. Βασισμένες σε ένα συστηματικά οργανωμένο δίκτυο, οι συνεργασίες μας είχαν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της ελληνικής παρουσίας στις ευρωπαϊκές σκηνές με έναν βιώσιμο τρόπο που ξεπέρασε την επικαιρότητα της κρίσης», αναφέρει η Δρ. Κάτια Αρφαρά, Επικεφαλής Θεάτρου & Χορού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

 
Το Mittelfest δημιουργήθηκε το 1991, την κρίσιμη περίοδο που ακολούθησε την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και την κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ως μια πολιτισμική γέφυρα μεταξύ των χωρών της  συγκεκριμένης  περιοχής. Από τότε, έχει φιλοξενήσει αξιοσημείωτες παραγωγές και σημαντικούς Ιταλούς και διεθνείς καλλιτέχνες, από την Pina Bausch και την Isabelle Huppert, μέχρι τον Luca Ronconi, τον Emir Kosturica και τον Riccardo Muti. 
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο κέντρο του Τσιβιντάλε ντελ Φριούλι, μια λομβαρδική πόλη που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ανήκει σε μια περιοχή σπουδαίας ιστορικής, καλλιτεχνικής και φυσικής σπουδαιότητας, κοντά στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Ακουιληία.
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:46
Exit mobile version