Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και όχι μόνο.
Η βάση μιας ισορροπημένης διατροφής, περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη – έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Γνωρίζουμε ότι, στην καθημερινή διατροφή του παιδιού, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα, από κάθε κατηγορία της πυραμίδας, και να παρέχονται σε επαρκή ποσότητα τροφών, ημερησίως από κάθε κατηγορία.
Τα «ωφέλιμα» ή «καλά» λιπαρά!
Πρόκειται για τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6), τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού, γιατί μέσω αυτών απορροφούνται και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K). Λαμβάνονται μέσω της τροφής από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα αποτελούν την πρώτη ύλη των προσταγλανδινών. Συμβάλλουν ενισχυτικά στον σχηματισμό των νευρικών κυττάρων, στη διατήρηση υγιούς δέρματος, έχουν εύκολη διαπερατότητα στο νερό, καθώς επίσης συνθέτουν και μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Τα ω-3 λ.ο ή α- λινολεϊκό, απαντάνται στα ιχθυέλαια, το ω-6 λ.ο ή λινολεϊκό απαντάται στο ηλιοτρόπιο κλπ., ενώ το ω-9 μονο-ακόρεστο λ.ο απαντάται στο ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, στον ελλαδικό χώρο, δείχνουν ότι η πρόσληψη των Ω- λιπαρών είναι μικρότερη με αντίστοιχες διατροφικές προσλήψεις του Π.Ο.Υ.
Ο Π.Ο.Υ. συστήνει:
Αυτό πως επιτυγχάνεται;
Έρευνα, σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 μηνών έδειξε ότι υπήρχε σχέση της αυξημένης κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών με μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης του αίματος των παιδιών και της συγκέντρωσης της LDL – Χοληστερόλης στο αίμα αυτών.
Μια άλλη έδειξε την συσχέτιση της υψηλή συγκέντρωση ω-3 λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα)σε παιδιά, σε αναπτυσσόμενες χώρες να βελτιώνουν την ανάπτυξη, την βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς επίσης μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα να σκέφτεται λογικά.
Ενώ μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη, έδειξε τη συσχέτιση του ΔΜΣ στην παιδική ηλικία και καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικο ζωή.
Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω μελετών κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
. Στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, να αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά με «καλά» φυτικά => για να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, αλλά και για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης. Μείωση του κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά , καθώς και βουτύρου με αύξηση λιπαρών ψαριών όπως (π.χ τόνος, ο ξιφίας, ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο γαύρος), ξηρών καρπών και φυτικών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι φυτικές μαργαρίνες.
Συνολικά η πρόσληψη λίπους, στα παιδιά, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30-35% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων,δηλαδή περίπου τα 70-80 γραμμ λίπους ημερησίως.
Πηγή: thehealthlab.gr
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.