ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 11:36
MENU CLOSE

Κουμουτσάκος: Είμαστε πολύ ανήσυχοι με την αύξηση των προσφυγικών ροών

09.08.2019 09:01

 

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε γνωστό ότι φέτος οι αφίξεις στην Λέσβο, την Σάμο, την Λέρο, την Χίο και την Κω έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι τις τελευταίες είκοσι ημέρες έχουν φτάσει στο κέντρο της Μόριας 2.000 άνθρωποι.

Σημείωσε πως ειδικά στην Μόρια της Λέσβου η κατάσταση είναι «πάρα πολύ δύσκολη», καθώς εντός και εκτός καταυλισμού διαμένουν πλέον 7.000 αιτούντες άσυλο, ενώ ολόκληρο το νησί φιλοξενεί 10.000 ανθρώπους. Οι συνθήκες ξεπερνούν τις δυνατότητες, υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι κύριος λόγος επίσκεψής του στην Μόρια, τρεις εβδομάδες μετά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες: H Ελλάδα έχει υπερβεί τα όριά της.

Από την Τουρκία, είπε, περιμένουμε εξάρθρωση των δικτύων διακινητών και καλύτερη επιτήρηση των παραλίων, ενώ συνάμα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για μηχανισμό κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη ώστε να μην επωμίζονται τόσες ευθύνες οι χώρες υποδοχής.

Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επαναπροωθήσεων σε τρίτες χώρες.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα προστατεύσει τα σύνορά της.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 11:33
Exit mobile version