ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:47
MENU CLOSE

ESM: Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

24.10.2019 14:43

 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ζητεί να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς κρίνεται εξαιρετικά επωφελής και για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο τον ESM.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον ESM, θα επιτύγχει χρηματοοικονομικά οφέλη εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους των επιτοκίων και θα μετριάσει σημαντικά τους συναλλαγματικούς κινδύνους.

Αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί ο ESM, το πιο ακριβό χρέος της Ελλάδας, είναι η υψηλού κόστους δόση των δανείων που έχει ζητήσει να αποπληρώσει πρόωρα η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως εκτιμάται, η προτεινόμενη αποπληρωμή θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 33,08 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021. Η εξοικονόμηση αυτή προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 4,91% και του κουπονιού 3,13% στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή. 

Εξηγεί επίσης ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα βελτιώσει οριακά την βιωσιμότητα του χρέους καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν μικρότερη ωρίμανση και υψηλότερο κόστος από το χρέος που εξέδωσε η Ελλάδα το 2019. 

Ο ESM επικαλείται την Ανάλυση Βιωσιμότητας χρέους του Ιουνίου 2019, για να επισημάνει ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019 και κατά 3% αθροιστικά έως το 2060, ενώ εκτιμάται ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι χαμηλότερες κατά 0,7% έως το 2060.

Η πρόωρη αποπληρωμή στέλνει θετικά μηνύματα στην αγορά και στους οίκους αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και να στηριχθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, προτείνεται στα ΔΣ των EFSF και ESM η έγκριση της άρσης των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους για να επιτραπεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν, αν και περιορισμένοι, βραχυπρόθεσμα, ενώ οι προκλήσεις παραμένουν μεσοπρόθεσμα, όπως αναφέρεται στην επιστολή του ESM, όπου εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, ενώ η χώρα πέτυχε για μία ακόμη φορά τον στόχο για πλεόνασμα το 2018. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία αρκετές εκδόσεις ομολόγων, καθώς και ότι η χώρα επωφελήθηκε από αναβαθμίσεις από ξένους οίκους αξιολόγησης.

Πάντως, εκτιμά ότι τα αγκάθια που έχει κληροδοτήσει η ελληνική κρίση, όπως τα υψηλά επίπεδα χρέους,  μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανεργία, παραμένουν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:45
Exit mobile version