search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:15
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας

14.11.2019 18:25
4953508
 
Πρώτη συνάντηση επί ελληνικού εδάφους με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, είχε νωρίτερα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πεθώριο του 4ου Thessaloniki Summit.
 
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, ειναι προυπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.
 
Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.
 
Ζάεφ: Ο Μητσοτάκης μου υποσχέθηκε πως θα μας βοηθήσει
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης του εξήγησε πώς θα βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της ΕΕ, ζήτημα που κυριάρχησε στη μεταξύ τους συζήτηση.
 
«Εκτιμώ πολύ τη μάχη και τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα μου και στην Αλβανία», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, κατά την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τις δύο χώρες. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης μου υποσχέθηκε πως θα μας βοηθήσει. Θα μιλήσει με όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Εμανουέλ Μακρόν. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παραδοσιακά πολύ ισχυρές θέσεις. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που θα βρει χρόνο για να μας στηρίξει», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ υπογράμμισε πως για τη χώρα του δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, να επισκεφθούν τη Βόρεια Μακεδονία. «Πιθανόν θα περιμένουμε κάποιους υπουργούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Ελπίζω πολύ σύντομα να μας επισκεφθεί και ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.
 
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις λεπτομέρειες για το πώς η Βόρεια Μακεδονία προχωρά στην εφαρμογή της. «Μιλήσαμε για τις στρατιωτικές προεκτάσεις της, όπως και για τα οικονομικά θέματα και την εκπαίδευση. Οπως π.χ. το άνοιγμα ενός ελληνικού κέντρου στην Ελλάδα», είπε ο κ. Ζάεφ και αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο επιτροπών, μία με διεθνείς ειδικούς για τα εμπορικά σήματα και η άλλη για τα βιβλία.
 
Οταν ρωτήθηκε για το επίσημο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που παρουσιάστηκε σήμερα, ο Ζόραν Ζάεφ είπε: «Δεν το έχω δει. Ξέρω όμως ότι θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο που θα προστατεύει τα προϊόντα και των δύο πλευρών. Γιατί αυτό κάνουν οι φίλοι».
 
Συνάντηση και με Μπορίσοφ
Στη συνέχεια, ο Κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο συζήτησε τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου.
 
Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας παράλληλα ότι ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας καθώς και με την αρχή των ίδιων επιδόσεων των υποψηφίων.
 
Περαιτέρω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην οποία τα δύο μέρη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.
 
Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:15