ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:39
MENU CLOSE

Τρόμος στο Μαύροβο το 1924: Εικόνες και σταυροί έπεφταν στο πάτωμα - Το «σπίτι του Διαβόλου»

10.02.2020 18:08

 

Ο Άγγελος Τανάγρας υποστήριξε ακόμη πως, κατά τα τελευταία χρόνια, με τη λάμψη του φωτός της Επιστήμης, διέκριναν τα φαινόμενα αυτά και τους έδωσαν μια εξήγηση ορθολογιστική, ενώ οι μελέτες συνεχίζονταν αμείωτες.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, μιλώντας στο κοινό για τα περίεργα φαινόμενα στο Μαύροβο, εξήγησε πως, αφού προηγουμένως παρέλαβε μια εξεταστική επιτροπή από εντόπιους επιστήμονες και υπαλλήλους από την Καστοριά, μετέβη τελικά στο χωριό Μαύροβο, όπου στο σπίτι του Μαυρομάτη, παλαιού οπλαρχηγού, είχαν σημειωθεί εξόχως παράδοξα φαινόμενα.

Η οικογένεια Μαυρομάτη αποτελούνταν από τον σύζυγο, τη σύζυγο, τα έξι παιδιά τους και μια υπηρέτρια. Διαδίδονταν ότι στο πολύπαθο αυτό σπίτι παρουσιάζονταν φαντάσματα και δαιμόνια, ενώ συνέβαιναν μυστηριώδεις λιθοβολισμοί. Είχε αποκλειστεί αμέσως ότι επρόκειτο για κακοπροαίρετη φάρσα, καθώς το σπίτι ήταν εντελώς απομονωμένο και ο επίδοξος φαρσέρ θα γινόταν απευθείας αντιληπτός από τους ενοίκους του, οι οποίοι, ούτως ή άλλως καραδοκούσαν.

Τα κρεβάτια ξεστρώνονταν από μόνα τους, τα κεριά έσβηναν ξαφνικά, χριστιανικές εικόνες και Σταυροί έσκαγαν με πάταγο στο πάτωμα, τα βαρέλια με το λάδι και το κρασί βρίσκονταν αδειανά, τα καθίσματα μετεωρίζονταν, σταματημένα ρολόγια από χρόνια άρχιζαν να λειτουργούν, ενώ έβλεπαν φωτιές που δεν τους έκαιγαν. Μάλιστα, κατά την τέλεση αγιασμού από τον Παπά-Νικόλα, μια ευμεγέθης καυτή πέτρα παραλίγο να τον τραυματίσει σοβαρότατα καταμεσής του μεγάλου διαδρόμου, χωρίς να μπορεί κανείς να συλλάβει από πού θα μπορούσε να είχε προέλθει.

Τα μέλη της οικογένειας Μαυρομάτη απέδωσαν όλες αυτές τις “διαβολικές ενέργειες” στην υπηρέτρια, η οποία είχε προσληφθεί στη δούλεψή τους από μικρό κοριτσάκι. Αλλά, αποδείξεις εναντίον της δεν υπήρχαν, φυσικά.

Στην αρχή, παρατηρήθηκε στο σπίτι απώλεια μικροπραγμάτων, καρφιτσών, κουρελιών και άλλων, τα οποία ανακαλύπτονταν ανεξηγήτως πεταμένα στον κήπο. Υπέθεσαν ότι γίνονταν μάγια και δημιουργήθηκαν ένα σωρό παρεξηγήσεις με τους γείτονες, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τα συμβάντα.

Αυτά τα ασήμαντα γεγονότα σταδιακά κορυφώνονταν και έπαιρναν πια σοβαρότερη μορφή, ενώ οι ζημιές κόστιζαν πολύ και βάραιναν ιδιαιτέρως την οικογένεια. Τα τζάμια και τα γυαλικά έσπαγαν και διαλύονταν, ενώ ο ρουχισμός, από κουβέρτες, στρώματα και παπλώματα μέχρι εσώρουχα και γραβάτες, βρισκόταν ξεσκισμένος ανηλεώς με το ίδιο πάντοτε μοτίβο. Από όλα τα γυαλικά, άλλωστε, η οικογένεια διατήρησε μονάχα ένα ποτήρι!

Συν τω χρόνω, η καταστροφή έφτασε και στα τρόφιμα. Καδιά με τυρί ανατρέπονταν, το πετρέλαιο και το γάλα χύνονταν στο χώμα, το αλεύρι αιωρούνταν σαν πηχτό νέφος και σκορπίζονταν ολούθε. Μαγειρικά σκεύη και δοχεία ίπταντο, ταξίδευαν και στο τέλος, θρυμματίζονταν. Έτσι, η οικογένεια αποφάσισε πια να εγκαταλείψει το σπίτι της, που οι συγχωριανοί τους αποκαλούσαν χαιρέκακα, αλλά και έντρομα, το “στοιχειωμένο σπίτι” ή το “σπίτι του Διαβόλου”.

Τους πρώτους έξι μήνες τα φαινόμενα ήταν ελαφρά. Κατόπιν, όμως, και για δεκατρείς συνεχείς ημέρες έλαβαν μια ένταση σφοδρότατη. Ο ιατρός Στάνος, ο Τσαντίλης και ο νεαρός φοιτητής Παπαλάμπρου υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες διαφόρων παράξενων φαινομένων, που τους κατατρομοκράτησαν.

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, η οικογένεια έλειπε και ένα επτάχρονο παιδί, ο μικρός Παναγιωτάκης, είδε τα τρόφιμα να διασπείρονται, τα έπιπλα να αλλάζουν θέσεις με βοή και χαλασμό και έτρεξε φοβισμένο να ειδοποιήσει τους περιοίκους και να κρυφτεί.

Μια άλλη φορά, ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι πέταξε από τον επάνω όροφο και προσγειώθηκε ανέπαφο στον κάτω. Άλλοτε, πάλι, μια καυτή πέτρα έσπασε το τζάμι ενός δωματίου, στο οποίο δεν υπήρχε πρόσβαση από το εξωτερικό του σπιτιού. Κάποτε, ο σοφράς, ένα χαμηλό ξύλινο τραπεζάκι, άρχισε να κυλιέται συγχρόνως με τα τηγάνια της κουζίνας, ενώ όλα τα έπιπλα και οι καρέκλες δε σταματούσαν να αναπηδούν με άγριο κρότο πάνω στο πάτωμα, σαν άλογα που κάλπαζαν αφηνιασμένα.

Ο Άγγελος Τανάγρας τόνισε στο κατάπληκτο κοινό, που τον παρακολουθούσε σιωπηλά και εκστατικά, ότι, συχνά, αιτία όλων αυτών των συγκλονιστικών φαινομένων, είναι κάποια δυναμογόνος αιτία, που εκλύεται ασυναίσθητα από άτομα με “ραδιενεργή ψυχοσύνθεση”, είτε λόγω καταπιεσμένων σεξουαλικών παρορμήσεων κατά την εφηβεία είτε λόγω κακής και στρεβλωμένης ψυχολογίας.

Το πολτεργκάιστ στο Μαύροβο της Καστοριάς ήταν ένα φοβερό φαινόμενο, όπως τόνισε ο Άγγελος Τανάγρας.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 03/11/1924

Πηγή: strangepress.gr

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:38
Exit mobile version