ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:46
MENU CLOSE

Καστελόριζο: Αντιδράσεις στις αυτονόητες δηλώσεις του Χ. Ροζάκη – Η μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας (Video)

01.07.2020 09:43

 

Ο ίδιος χαρακτήρισε το Καστελόριζο «απομονωμένο», «σε απόσταση» και «κοντά στις τουρκικές ακτές».

«Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην ΑΟΖ ισχυρίστηκε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Φυσικά το πάνελ φανερά ενοχλημένο ζήτησε διευκρινήσεις για τα λεγόμενα, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη να απευθύνει το ερώτημα στον καθηγητή «γιατί ντε και καλά το Κατελόριζο το ξεκόβουμε, εμείς ως Έλληνες και λέμε ότι είναι απομονωμένο και σε απόσταση, δεν είναι σε συνεχεία;» (εννοείται της νησιωτικής Ελλάδας).

Όταν ο καθηγητής απάντησε «όχι, δεν είναι σε συνέχεια, είναι σε απόσταση», ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι «με την ίδια λογική και η Γαύδος είναι σε απόσταση από την Κρήτη, είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;».

Η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος δικαιούται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως απάντησε και ο καθηγητής, ωστόσο για να αμφισβητήσεις κάτι δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την πρόθεσή σου να το κάνεις και να επιμείνεις σε αυτό σθεναρά.

Ουδείς βέβαια σημείωσε ότι το Καστελόριζο απέχει περίπου τριπλάσια απόσταση από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος σε σχέση με τη Γαύδο.

Το ίδιο τροπάρι

Όσοι βλέπουν σάλο από τις δηλώσεις είτε στα σπίτια τους δεν έχουν… χάρτη ή συνειδητά πουλάνε τσάμπα πατριωτισμό. Όποιος τολμήσει να πει το αυτονόητο, ότι το σημείο είναι γεωγραφικά απομονωμένο, είναι εθνικός μειοδότης, πράκτορας του Ερντογάν και παίζει το τουρκικό παιχνίδι.

Αμφιβάλλω ωστόσο αν όλοι αυτοί οι άσχετοι με το διεθνές δίκαιο μπορούν να εντοπίσουν το Καστελόριζο σε ένα γεωγραφικό χάρτη χωρίς τοπωνύμια.

Η άρνηση της γεωγραφικής πραγματικότητας μπορεί να περνά τα ψιλά στο εσωτερικό ακροατήριο, ωστόσο είναι γελοία και νομικά σαθρή ενώπιον οποιουδήποτε άλλου.

Με δύο λόγια η Ελλάδα θέλει το Καστελόριζο με έκταση  9,1 χλμ² να έχει την ίδια ΑΟΖ με την Κρήτη για παράδειγμα, ασχέτως του γεγονότος ότι σε απόσταση λιγότερη του ενάμιση μιλίου βρίσκεται ένας τεράστιος χερσαίος όγκος που λέγεται Τουρκία.

Φυσικά το Καστελόριζο έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο δεν μπορεί να έχει την υφαλοκρηπίδα που θα είχε αν βρισκόταν στη …μέση του πουθενά, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα. Δίπλα στο Καστελόριζο υπάρχει παράκτιο κράτος και σε αυτές τις περιπτώσεις επέρχεται συμβιβασμός. Όπως ακριβώς αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην περίπτωση ορισμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κατάρ και Μπαχρέιν (2001).

Ο Χ. Ροζάκης είπε το αυτονόητο και για πολλοστή φορά εγκαλείται για εθνική μειοδοσία.

Η θέση της Ελλάδας για το Καστελόριζο είναι μαξιμαλιστική και γι’ αυτό αν ποτέ γίνει διαπραγμάτευση, είτε μετά από θερμό επεισόδιο είτε όχι, θα τεθεί στο τραπέζι έτσι ώστε όταν αποσυρθεί να συμπαρασύρει  αντίστοιχες παράλογες τουρκικές απαιτήσεις.

Όσο για τις αστειότητες του  Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου που στο Twitter σχολίασε ότι «Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα», είναι προφανές ότι πουλά τσάμπα πατριωτισμό λες και είπε κανείς να παραχωρηθεί το νησί στην Τουρκία.

Στρουθοκαμηλισμός, κραυγές και άρνηση, αντί για μια έντιμη εθνική θέση που θα εξηγηθεί επαρκώς στο λαό.

Σε λίγο καιρό οι ίδιοι «πατριώτες» επικαλούμενοι τον κοχλάζοντα πατριωτισμό τους ή την δεδομένη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, μπορεί να ζητήσουν από τους νέους της Ελλάδας που θάβουν καθημερινά με τις πολιτικές τους, να δώσουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν της εξορύξεις της ExonMobil, της ENI, της Τotal και όποιας άλλης συμμαχικής εταιρείας θα έρθει να γεμίσει το Αιγαίο ρύπανση και πετρελαιοκηλίδες, αφήνοντας μερικά ψίχουλα στους περιχαρείς γηγενείς.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version