ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:53
MENU CLOSE

Λευκορωσία: Νεκρός στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

11.08.2020 05:31

 

«Ένας από τους διαδηλωτές αποπειράθηκε να πετάξει εκρηκτικό μηχανισμό στις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αλλά ο μηχανισμός αυτός εξερράγη στα χέρια του» και τον σκότωσε, διευκρίνισε η αστυνομία.

Η εκπρόσωπος της λευκορωσικής αστυνομίας Όλγα Τσεμοντάνοβα επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του διαδηλωτή. Τραυματίστηκαν επίσης άλλοι διαδηλωτές, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο θάνατος σημειώθηκε καθώς η λευκορωσική αστυνομία διέλυε διά της βίας χθες, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και σφαίρες με περίβλημα από καουτσούκ, διαδήλωση εναντίον του αποτελέσματος των εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα προχθές Κυριακή. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αρχηγός του κράτους τον αυταρχισμό του οποίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση, εξελέγη πρόεδρος για έκτη θητεία με το 80,08% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Η κοντινότερη αντίπαλός του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια πιστώθηκε το 10,09% των ψήφων. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έλαβαν ποσοστό ψήφων μικρότερο από 1% έκαστος, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, που η αντιπολίτευση αμφισβητεί.

Στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν την Κυριακή και επαναλήφθηκαν χθες στη Λευκορωσία τραυματίστηκαν δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί, ενώ έχουν τεθεί υπό κράτηση περίπου 3.000 άνθρωποι.

 

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:53
Exit mobile version