search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:15
MENU CLOSE

Πριγκόζιν: Σπάει τη σιωπή του ο Λουκασένκο, «τον είχα προειδοποιήσει» – «Ερασιτεχνικό» για να το έκανε ο Πούτιν

25.08.2023 18:59
loukasenko 99- new

Το σενάριο της δολοφονίας φάνηκε να προκρίνει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δηλώνοντας σήμερα ότι είχε προειδοποιήσει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και τον Ντμίτρι Ούτκιν να προσέχουν για απειλές κατά της ζωής τους. Παράλληλα, τόνισε ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner θα παραμείνουν στη Λευκορωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να φανταστεί» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να σκοτώσουν τον Πριγκόζιν.

Ο αρχηγός της Wagner, Πριγκόζιν, και το δεξί του χέρι μέσα στην οργάνωση, ο Ούτκιν, συγκαταλέγονταν στους επιβάτες του ιδιωτικού τζετ που συνετρίβη προχθές, Τετάρτη, στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στον θάνατο όλους τους επιβαίνοντες.

Εντωμεταξύ, οι ρωσικές ανακριτικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέσυραν τις σορούς των δέκα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Οι σοροί 10 θυμάτων ανασύρθηκαν από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους. Διεξάγεται μοριακός γενετικός έλεγχος για να εξακριβωθούν οι ταυτότητές τους. Ερευνητές έχουν στα χέρια τους τους καταγραφείς πτήσης και βρίσκεται σε εξέλιξη λεπτομερής εξέταση της σκηνής“, τόνισε η ρωσική ερευνητική επιτροπή με ανάρτηση στο Telegram.

Ο Πούτιν είχε ορκιστεί να συντρίψει την ανταρσία Πριγκόζιν τον Ιούνιο, αλλά λίγες ώρες αργότερα συνήφθη μια συμφωνία για να επιτραπεί στον αρχηγό της οργάνωσης και σε ορισμένους από τους μαχητές της να εγκατασταθούν στη Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βοήθησε στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, λίγο μετά την ανταρσία εξιστόρησε χρησιμοποιώντας την αργκό των φυλακών πώς έπεισε τον Πούτιν να μην «εξοντώσει» τον Πριγκόζιν.

Ο τελευταίος, είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος σήμερα, αγνόησε τις ανησυχίες που του εξέφρασε ο Λουκασένκο για πιθανές απειλές κατά της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της ανταρσίας από το βράδυ της 23ης Ιουνίου έως το απόγευμα της 24ης Ιουνίου ο Λουκασένκο είπε στον Πριγκόζιν ότι θα «σκοτωνόταν» αν συνέχιζε με την οργάνωσή του την πορεία προς τη Μόσχα, με τον αρχηγό της Wagner να του απαντά: «Ας είναι, θα σκοτωθώ».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εξιστόρηση Λουκασένκο, όταν ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν πήγαν να τον συναντήσουν προειδοποίησε και τους δύο: «Παλικάρια, τον νου σας».

Δεν ήταν ακριβώς ξεκάθαρο από τις δηλώσεις Λουκασένκο, τις οποίες μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA, πότε έγινε η τελευταία συνομιλία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης, παλιός γνώριμος του Πριγκόζιν και στενός σύμμαχος της Ρωσίας, τόνισε ότι ο Πούτιν δεν είχε καμία σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα, κατά το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, σκοτώθηκαν ο Πριγκόζιν, ο Ούτκιν και άλλα ανώτατα στελέχη της Wagner.

«Ξέρω τον Πούτιν: είναι μεθοδικός, πολύ ήρεμος, λειτουργεί ακόμη και αργοπορημένα», είπε. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Πούτιν το έκανε, ότι ο Πούτιν φταίει. Είναι απλά πολύ άγριο και ερασιτεχνικό».

Αναφορικά με τους μισθοφόρους της Wagner ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι αυτοί θα παραμείνουν στη Λευκορωσία.

«Η Wagner επέζησε, η Wagner ζει και η Wagner θα συνεχίσει να ζει στη Λευκορωσία», τόνισε. «Ο πυρήνας (της Wagner) παραμένει εδώ (…) Σε λίγες μέρες θα είναι όλοι εδώ, έως 10.000 άτομα».

«Όσο χρειαζόμαστε αυτή τη μονάδα, θα ζουν και θα εργάζονται μαζί μας», κατέληξε.

Σε διαφορετική γραμμή από το Κρεμλίνο;

Ο Λευκορώσος πρόεδρος κινείται προφανώς σε διαφορετική γραμμή από το Κρεμλίνο, το οποίο δεν προκρίνει κάποιο σενάριο σε αυτή τη φάση. Ο Λουκασένκο, έστω και εμμέσως μιλά για δολοφονία, για την οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να φανταστεί ότι ευθύνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ένα από τα πολλά σενάρια για τον πιθανολογούμενο θάνατο του Πριγκόζιν, ο Ρώσος πρόεδρος, επιστρατεύει τον φόβο, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι ουδείς προδότης γλιτώνει τη σπάθη του. Βέβαια, θα μπορούσε να αποτελεί και μήνυμα προς τη Λευκορωσία και τον Λουκασένκο – ξεκαθαρίζοντας ποιο είναι το αφεντικό – που έδωσε άσυλο στον Γεβγκένι Πριγκόζιν και την Wagner.

Αντιδρώντας σε υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν στη Δύση αναφορικά με το αεροπορικό δυστύχημα, το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Πριγκόζιν, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη αναμονής των αποτελεσμάτων εξετάσεων και της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «απολύτως ψευδείς» τις εκτιμήσεις των Αμερικανών ότι η ρωσική ηγεσία βρίσκεται πίσω από την εξόντωση της ηγεσίας της Wagner.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες» για τα αίτια της συντριβής και «τον τραγικό θάνατο των επιβαινόντων», αλλά πρόσθεσε: «Φυσικά στη Δύση αυτές οι φήμες προέρχονται από συγκεκριμένη οπτική γωνία. Όλα είναι ψέματα. Όταν μιλάμε γι αυτό το θέμα πρέπει να βασιζόμαστε σε στοιχεία».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν από την επίσημη έρευνα που διεξάγεται», δήλωσε ο Πεσκόφ στο BBC.

Ποιος άλλος να το έκανε;

Στην περίπτωση που πρόκειται για δολοφονία, ένα ερώτημα είναι εάν ο Πούτιν όντως την ενέκρινε. Γιατί αν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε ή τοποθετήθηκε βόμβα, αυτό έγινε από την υπηρεσία πληροφοριών (FSB), ίσως για να ενιχύσει τις θέσεις του Σεργκέι Σόιγκου και του Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στον πιθανολογούμενο θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, έσπευσε να δηλώσει χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Δεν είχαμε καμία ανάμιξη. Όλοι αντιλαμβάνονται ποιος έχει σχέση με αυτό”, τόνισε, αν και πολλοί «βλέπουν» ουκρανικό δάκτυλο.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είχε υποσχεθεί, κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της χώρας, που εορτάστηκε την Πέμπτη, ότι θα προβεί σε… κινήσεις-έκπληξη κατά της Ρωσίας.

Το αεροσκάφος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με αναφορές, είχε μπει σε λειτουργία stealth, απενεργοποιώντας τον αναμεταδότη του. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ένα ουκρανικό drone βρισκόταν στην περιοχή, είναι πιθανό η ρωσική αεράμυνα να κατέρριψε το Embraer «ως μη αναγνωρίσιμο εχθρικό στοιχείο».

Στο ίδιο πλαίσιο, ουκρανικό drone φέρεται να κατέρριψε το αεροσκάφος, καθώς σε βίντεο φαίνονται λεπτά τα ίχνη συμπύκνωσης του Embraer και δεν φαίνεται η προέλευσή τους, ενώ κατά την πτώση του λείπει η ουρά και ένα φτερό, κάτι που φέρεται να «δείχνει» ότι το ουκρανικό drone κατέρριψε το αεροσκάφος.

«Αν το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από συστήματα αεράμυνας, θα βλέπαμε ένα ίχνος καπνού στα βίντεο και δεν έχω δει ακόμα ίχνος. Εάν οι αυτόπτες μάρτυρες δεν είδαν έναν ανερχόμενο πύραυλο με ένα ίχνος πίσω του, η εκδοχή των γεγονότων για την αεράμυνα είναι υπό αμφισβήτηση. Εάν ένα αεροπλάνο πέσει όπως πέφτει, υποδηλώνει έκρηξη στο αεροσκάφος ή κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τρομοκρατική ενέργεια. Αυτό που συνέβη είναι πλήρης βλάβη του συστήματος ελέγχου, η οποία μπορεί να προκύψει από έκρηξη μέσα στο αεροπλάνο, όπως θα ήταν λογικό», δήλωσε ο Γιούρι Φιοντόροφ, Ρώσος στρατιωτικός ειδικός.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 40εκατ. ευρώ

Υπόθεση Πριγκόζιν: Για «ενέργεια αντιποίνων» της Ρωσίας κάνουν λόγο οι Αμερικανοί – Τι απαντά το Κρεμλίνο (videos)

Αλί Σαμπανσί: Ποιος είναι ο Τούρκος μεγιστάνας που είχε ατύχημα με ταχύπλοο στην Λέρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:09