search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:35
MENU CLOSE

Ρωσία: Πού οδηγεί η αλλαγή τακτικής του Κρεμλίνου, μετά την «ανταρσία» Πριγκόζιν

30.06.2023 06:00
putin 654- new

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σπανίως έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Μάλιστα στη διάρκεια της πανδημίας ήταν ουσιαστικά μέσα σε μια γυάλα και όταν ήταν απαραίτητο να κάνει συναντήσεις και συσκέψεις καθόταν στην άκρη ενός τεράστιου τραπεζιού, μακριά από οποιονδήποτε υποδεχόταν.

Όμως μετά τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, την λεγόμενη “ανταρσία” Πριγκόζιν, το Κρεμλίνο αλλάζει τακτική. Από αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η  πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του, ο Πούτιν πέρασε στην… πορεία προς τον λαό.

Ο στόχος είναι προφανής: το Κρεμλίνο θέλει να δείξει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας λαοπρόβλητος ηγέτης. Κι αυτό μεθοδεύεται με δημόσιες εμφανίσεις και φωτογραφίσεις με πολίτες, που θυμίζουν περισσότερο σταρ δυτικής κοπής.

Το Κρεμλίνο μάλιστα φροντίζει να δημοσιοποιηθούν βίντεο και φωτογραφίες με τον Πούτιν να περιστοιχίζεται από πολίτες που του εκφράζουν την αγάπη τους και την αλληλεγγύη στον στρατό που πολεμάει στην Ουκρανία.

Μέσα σε λίγες μέρες ο Πούτιν έκανε όσες δημόσιες εμφανίσεις δεν είχε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες από την επίσκεψή του στο Νταγκεστάν, όπου τον περίμεναν στους δρόμους της πόλης Ντέρμπεντ ενθουσιασμένοι πολίτες για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο στο Νταγκεστάν που να μην υποστηρίζει τις αποφάσεις του ηγέτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, ο οποίος υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για τις θέσεις των πολιτών στο Νταγκεστάν και σε όλη τη χώρα», απάντησε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από το Κρεμλίνο ενός βίντεο, που έδειχνε τον Πούτιν να μιλάει σε διεθνές φόρουμ νέων, στην πόλη Τούλα. Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα Πριγκόζιν, αλλά ούτε διευκρινίστηκε πότε ακριβώς έγινε αυτή η ομιλία. Σημασία είχε η δημόσια εικόνα του ισχυρού ηγέτη που βρίσκεται κοντά στο λαό και όχι κλεισμένος σε κάποιο απομονωμένο παλάτι. Και αυτός ακριβώς φροντίζει το Κρεμλίνο με την αλλαγή τακτικής τις τελευταίες μέρες.

Επιπλέον το Κρεμλίνο έδωσε εικόνες από ομιλία του Πούτιν σε εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας στη Μόσχα, όπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντίδραση των υπηρεσιών που αντιμετώπισαν την “ανταρσία” Πριγκόζιν. «Σε μια δύσκολη κατάσταση ενεργήσατε σωστά, με τρόπο συντονισμένο και αποδείξατε την προσήλωσή σας στον λαό της Ρωσίας και την πίστη στον στρατιωτικό όρκο, δείξατε υπευθυνότητα για το μέλλον της Μητέρας Πατρίδας και του μέλλοντός της», ανέφερε ο Πούτιν στην ομιλία του.

Ετοιμάζονται σαρωτικές αλλαγές σε στρατό-δυνάμεις ασφαλείας

Ωστόσο δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να τραβήξει κάποιος μια γραμμή που θα αποσυνδέει τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου από τα ερωτήματα που προκάλεσε στάση ορισμένων μονάδων του ρωσικού στρατού.

Το CNN υποστηρίζει ότι η ηγεσία του στρατεύματος ήταν απούσα όταν εκδηλώθηκε η λεγόμενη “ανταρσία Πριγκόζιν” και αυτοί που έβαλαν το δάχτυλο στη σκανδάλη για να αντιμετωπίσουν τους μισθοφόρους της Wagner ήταν οι Τσετσένοι του Καντίροφ. Ρώσοι bloggers που έχουν άριστη ενημέρωση για στρατιωτικά θέματα εκτιμούν ότι αναμένονται ριζικές αλλαγές στο στράτευμα και ίσως και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Δεν είναι τυχαίο που την ώρα που ο Πούτιν κάνει τη μία εμφάνιση μετά την άλλη, είναι άφαντοι ο αρχηγός της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν και ο αποκαλούμενος “στρατηγός Αρμαγεδδών”, Σεργκέι Σουροβίκικ. Ο μεν Πριγκόζιν λέγεται πως βρήκε ασφαλές καταφύγιο (με τις ευλογίες του Πούτιν) στην Λευκορωσία του Λουκασένκο, ο δε στρατηγός φημολογείται πως είναι υπό κράτηση, διότι γνώριζε τις κινήσεις Πριγκόζιν, αν δεν τις ενθάρρυνε κιόλας. Πάντως η Μόσχα έσπευσε να διαψεύσει ως “φήμες και σπέκουλα” το σχετικό ρεπορτάζ των NYT.

Στη Δύση πάντως αρέσκονται να μιλούν για ρωγμές στο  τοίχος προστασίας του ηγέτη του Κρεμλίνου, παρόλο που στην ουσία δείχνουν ανακούφιση για το ότι ο Πούτιν επέβαλε το δικο του νόμο.

Ο Πούτιν είναι αποδυναμωμένος μετά την εξέγερση του Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα έδειξαν πως ο Ρώσος πρόεδρος «δεν είναι ο μόνος κυρίαρχος στην πόλη» και «έχασε το μονοπώλιο της ισχύος». Πάντως ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τις συνέπειες», διότι «ένας αποδυναμωμένος Πούτιν είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για μία ασταθή Ρωσία, είναι ρίσκο», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Τσάντα μικρότερη από κόκκο αλατιού πωλήθηκε αντί 63.000 δολαρίων

Μαντόνα: Σύσκεψη των μάνατζέρ της μετά την εισαγωγή της στην εντατική – Η δύσκολη απόφαση για αναβολή της περιοδείας της

Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την παραίτηση Τσίπρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:31