search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 04:21
MENU CLOSE

Υπόθεση Πριγκόζιν: Για «ενέργεια αντιποίνων» της Ρωσίας κάνουν λόγο οι Αμερικανοί – Τι απαντά το Κρεμλίνο (videos)

25.08.2023 15:22
prigozhin_2508_1920-1080_new
credit: AP

Από έκρηξη που προκλήθηκε σκόπιμα συνετρίβη το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο ισχυρός άνδρας της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η πρώτη εκτίμηση της αμερικανικής αντικατασκοπείας είναι ότι έγινε έκρηξη στο αεροσκάφος και «κατά πάσα πιθανότητα» στόχος ήταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Αμερικανική πηγή πρόσθεσε ότι η τακτική αυτή παραπέμπει «στην μακρά ιστορία του Πούτιν να την αποσιώπηση των επικριτών του».

Αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας ανέφεραν ότι ακόμα δεν μπορεί να εξακριβωθεί με ακρίβεια από τι προκλήθηκε η έκρηξη, αλλά πιθανολογείται πως ήταν μια ενέργεια αντιποίνων για την ανταρσία της Wagner, με στόχο την ηγεσία του ρωσικού στρατεύματος, κάτι που ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στα 23 χρόνια παντοδυναμίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, ανέφερε ότι είναι ανακριβείς οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί για πύραυλο εδάφους-αέρος που ίσως προκάλεσε την κατάρριψη του αεροσκάφους.  Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει ποια είναι τα αίτια της έκρηξης, κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου.

Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Σούνακ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας και η ηγεσία του στρατεύματος «παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις» σε συνεργασία με τους συμμάχους τους για να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί…

Τι απαντά η Ρωσία

Ωστόσο στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «απολύτως ψευδείς» τις εκτιμήσεις των Αμερικανών ότι η ρωσική ηγεσία βρίσκεται πίσω από την εξόντωση της ηγεσίας της Wagner.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες» για τα αίτια της συντριβής και «τον τραγικό θάνατο των επιβαινόντων», αλλά πρόσθεσε: «Φυσικά στη Δύση αυτές οι φήμες προέρχονται από συγκεκριμένη οπτική γωνία. Όλα είναι ψέματα. Όταν μιλάμε γι αυτό το θέμα πρέπει να βασιζόμαστε σε στοιχεία».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν από την επίσημη έρευνα που διεξάγεται», δήλωσε ο Πεσκόφ στο BBC.

Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tass επέκρινε ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν για την έκρηξη στο αεροσκάφος του Πριγκόζιν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν εξεπλάγη από τα όσα έγιναν και πρόσθεσε ότι στη Ρωσία δεν γίνονται πολλά πράγματα πίσω από τα οποία να μην βρίσκεται ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 40εκατ. ευρώ

Γαλλία: Κατηγορούμενος ο Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από τη Λιβύη

ΗΠΑ: Ποιοι διάσημοι πέρασαν το κατώφλι των φυλακών πριν από τον Τραμπ;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34