ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:32
MENU CLOSE

Στο στόχαστρο των χάκερ οι εκλογές των ΗΠΑ - Ρώσοι, Κινέζοι και Ιρανοί τις έβαλαν στο «μάτι»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2143
17-9-2020
21.09.2020 03:00

 

Οι Ρώσοι χάκερ
Οι Ρώσοι χάκερ έχουν αλλάξει την τακτική τους και έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερους από 200 οργανισμούς στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων συμβούλων συνδεδεμένων με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, δήλωσε η Microsoft.
Παρότι οι Ρώσοι χάκερ βασίστηκαν στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) το 2016, όταν έστειλαν προσαρμοσμένα μηνύματα για να εξαπατήσουν τα θύματά τους να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους, τους τελευταίους μήνες προβαίνουν σε ωμές επιθέσεις παραβιάσεων, όπου πλημμυρίζουν ηλεκτρονικούς λογαριασμούς με κωδικούς πρόσβασης μέχρι να λειτουργήσει ένας από αυτούς.
Οι Ρώσοι χάκερ έχουν καλύψει τα ίχνη τους, καθώς μετακινούνται διαδικτυακά με 1.000 διαφορετικές διευθύνσεις IP και προσθέτουν περίπου 20 νέες κάθε μέρα, αποκάλυψε η Microsoft.

Οι Κινέζοι
Οι Κινέζοι ξεκίνησαν χιλιάδες επιθέσεις και έθεσαν σε κίνδυνο περίπου 150 άτομα στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Microsoft. Οι χάκερ είχαν βάλει στο στόχαστρο άτομα που συνδέονται με προεδρικές εκστρατείες και έκαναν μια αποτυχημένη απόπειρα εναντίον ατόμων που σχετίζονται με την εκστρατεία «Joe Biden for President» («Ο Τζο Μπάιντεν για Πρόεδρος»), σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.
«Γνωρίζουμε αναφορές από τη Microsoft ότι ένας ξένος δράστης έχει κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόσβασης στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ανήκουν στην καμπάνια, αλλά ανήκουν σε άτομα που συνδέονται με την εκστρατεία» δήλωσε η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν. 
«Γνωρίζαμε από την αρχή της εκστρατείας μας ότι θα γινόμασταν στόχοι τέτοιων επιθέσεων και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές. Η καμπάνια “Ο Μπάιντεν για Πρόεδρος” παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι αυτών των απειλών και θα διασφαλίσουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της καμπάνιας είναι ασφαλή» πρόσθεσε.
Σε αντίθεση με τις προσπάθειες παραβίασης από τους Ρώσους, οι χάκερ στην Κίνα χρησιμοποιούν γνωστά τεχνικά σφάλματα σε ιστοσελίδες και στοχεύουν συγκεκριμένα άτομα για τις επιθέσεις τους, ανέφερε η Microsoft.

Οι Ιρανοί
Οι Ιρανοί χάκερ έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς που ανήκουν στο προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και σε λογαριασμούς που ανήκουν σε αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, σύμφωνα με τη Microsoft.
«Ως εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Τραμπ είμαστε μεγάλος στόχος, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το ότι βλέπουμε κακόβουλη δραστηριότητα να κατευθύνεται προς την εκστρατεία ή στο προσωπικό μας» δήλωσε η Θία ΜακΝτόναλντ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του Τραμπ. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους συνεργάτες μας, τη Microsoft και άλλους, για να μετριάσουμε αυτές τις απειλές. Λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δεν σχολιάζουμε δημοσίως τις προσπάθειές μας», τόνισε.
Επίσης η Microsoft εντόπισε Ιρανούς χάκερ να προχωρούν σε περισσότερες από 2.700 απόπειρες να παραβιάσουν ηλεκτρονικά μια προεδρική εκστρατεία τον περασμένο Οκτώβριο και η Google βρήκε Ιρανούς και Κινέζους χάκερ που προσπαθούσαν να παραβιάσουν και τις δύο προεδρικές εκστρατείες τον Ιούνιο.
Μια έκθεση από το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να σαμποτάρει την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν, ενώ η Κίνα εργαζόταν ενάντια στην εκστρατεία Τραμπ.
Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη της Microsoft πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον τριών Ρώσων για σύνδεση με την προσπάθεια παραπληροφόρησης της χώρας και ενός μέλους του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας για προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές του 2020.
 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:28
Exit mobile version